Merénylet után: nem fogadják az izraeli kormányfőt a jesivában

Nemkívánatosnak nyilvánították hétfőn Ehud Olmert izraeli kormányfőt  a jeruzsálemi Merkaz Harav jesivában, ahol a múlt héten palesztin  merénylők megöltek nyolc diákot.


Mint a vallási iskola egyik elöljárója, Hájim Steiner rabbi az izraeli közszolgálati rádióban közölte, "nem fogadhatnak az  iskolában olyan miniszterelnököt, aki a Tóra szelleme ellen  cselekszik, és elfogadja, hogy Izrael visszavonuljon Izrael  földjének egy részéről". A rabbi emlékeztetett: a Szentírás tiltja,  hogy akár egy hüvelyknyi földet átadjanak Izrael földjéből a bibliai  határokon belül. Ennek kapcsán azzal vádolta a kormányfőt, hogy  "szembeszáll az isteni parancsolatokkal", egyúttal követelte, hogy  folytassa a ciszjordániai kolonizációt.

Olmert részvétlátogatást tervezett a jesivában. Vasárnap Juli  Tamir oktatási minisztert már heves tüntetés fogadta a talmud-iskola  diákjai részéről. A miniszter asszonyt, aki régóta aktív tagja a  Békét, most! annexióellenes mozgalomnak, "bűnösnek", "gyilkosnak"  nevezték, az egyik diák megpróbálta megütni, de a politikus testőrei  megakadályozták ebben.

"Még soha nem tapasztaltam ilyen gyűlöletet. Engem ez azokra az  uszításokra emlékeztet, amelyek megelőzték Jichák Rabin  miniszterelnök meggyilkolását" - mondta hétfőn szintén a közrádióban  Tamir. Rabint 1995. november 4-én ölte meg egy vallási fanatikus,  aki azzal vádolta az akkori kormányfőt, hogy "kiárusítja Izrael  földjét".

Az 1924-ben Avrahám Jichák Kook főrabbi által alapított jesiva a  vallásos cionizmus egyik bástyája, majd az 1967-es "hatnapos  háborút" követően a szélsőséges nacionalizmus központja lett. Falai  között alakult meg 1974-ben a Gus Emunim mozgalom, a ciszjordániai és gázai övezetbeli zsidó kolonizáció élharcosa.

Az izraeli hadsereg őrizetbe vett 29 palesztint Ciszjordániában

Az izraeli hadsereg őrizetbe vett 29 palesztint hétfő hajnalban  Ciszjordániában - jelentette be egy katonai szóvivő.
Közülük a legtöbbet az Izrael által megszállt terület északi részén, Nábluszban, illetve a délen található Betlehemben vették  őrizetbe.
A palesztin biztonsági erőkhöz közel álló források a maguk  részéről közölték, hogy Nábluszban és környékén húsz embert vettek  őrizetbe, akik részben a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah  mozgalomhoz, részben a Népi Front Palesztina Felszabadításáért  (NFPF) szervezethez, illetve a radikálisabb Hamász mozgalomhoz  tartoznak. További nyolc NFPF-tagot Betlehemben fogtak le. Köztük  van az al-Ajjám palesztin lap helyi tudósítója, Haszan Abdel-Dzsavad - közölték a palesztin források.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.