A Nagyfőnök figyel téged!

Az amerikai cégek fele rúgott már ki azért valakit, mert munkaidőben túl sokat internezett, illetve nem tolerálható oldalakat látogatott. Arra is volt példa, hogy a vállalatot rossz színben feltüntető netes bejegyzések miatt váltak meg kollégától. A cégek egy része itthon is korlátozza az interneteztést.

Az egyik cégnél feltűnt, hogy valaki túl sokat internetezik. A belső vizsgálat kimutatta - a letöltésekből ez könnyen levezethető -, hogy munkaidejének több mint felét töltötte pornóoldalak nézegetésével. A fenti konkrét példát Ormos Zoltán internetjogász említette lapunknak arra, hogy ha is nem túl gyakran, volt olyan hazai eset, amikor egy munkavállalónak az internet túlzott használata miatt mondtak fel.

A cégek között van, ahol mindent szabad az interneten, van, ahol meghatározott időn belül lehet barangolni a világhálón - például dél és egy között, illetve este hat után -, de arra is van példa, hogy egy szoftver segítségével szűrik a felkereshető oldalakat.

Az internet a nem kívánt honlapok nézegetésén túl is kirepítheti az embert a munkahelyéről. Ha például eljut a cégvezetéshez a munkatárs blogjában megszellőztetett belső információ. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján főként az üzleti vagy szexuális titkok kifecsegése, a főnök, a kollégák és az ügyfelek sértegetése miatt kerültek lapátra dolgozók világszerte. Egy hazai kiadó például azért mondott fel egy újságírónak, mert webnaplójában közzé tette és gunyoros stílusban kommentálta is az egyik tinimagazin nyomtatásban meg sem jelent olvasói leveleit - írt egy közelmúltbeli példáról az origo.hu.

Szintén az internet okozta a vesztét az idén februárban a főváros XIV. kerületi rendőrkapitánysága egyik rendőrnőjének. A panasziroda munkatársa egy szado-mazo pornófilmben szerepelt saját egyenruhájában. Miután egy kollégája viszontlátta őt az - akkor még az interneten is elérhető - pornófilmben és jelentette az esetet feletteseinek, a nőt menesztették. Utólag már hiába magyarázta, hogy neki azt ígérték, az "alkotás" itthon nem lesz látható.

Egy több mint 300 amerikai vállalatot érintő felmérés kimutatta, a cégek egyharmadánál fordult elő, hogy azért rúgtak ki valakit, mert a munkaidejében a céges szabályokat megszegve internetezett. A cégek egynegyedétől küldtek el alkalmazottat az e-mailjei miatt.

Az amerikai cégeknek kétharmada figyeli alkalmazottainak netes forgalmát, és blokkol előlük bizonyos oldalakat, 18 százalék pedig ügyel arra, hogy ne olvashassanak az alkalmazottak blogokat munkaidőben - írta az index.hu. A cégek közel felénél vannak a gépeken olyan kémprogramok, amik figyelik a billentyűzetleütéseket, a gép mellett aktívan töltött időt, és a gépen levő fájlok változásait.

A közelmúltban kilenc washingtoni önkormányzati hivatalnokot rúgtak ki, amiért munkaidőben, munkahelyi számítógépükön pornóképeket nézegettek; volt köztük olyan is, aki napi kétszázat - írja a Washington Post. A kémkedés és ellenőrzés mögött részben jogi félelmek állhatnak. A vizsgált cégek közel negyede járt már úgy, hogy egy perben bizonyítékként mutattak be belső céges
e-mailt, 15 százalékuk ellen pedig konkrétan indult már bírósági eljárás egy alkalmazottjuk e-mailje alapján. Egy szakértő szerint ugyanakkor a kellően le nem terhelt munkatársakat nem az internettől kellene eltiltani, hanem kellő mennyiségű munkával kellene ellátni.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.