Átadták a Pulitzer-emlékdíjakat

Tizennyolcadszor adták át a Pulitzer-emlékdíjakat vasárnap Budapesten; életművéért Rapcsányi László egykori rádiós újságíró, szerkesztő vehette át az elismerést.

A méltatás szerint a több mint egy évtizede nyugdíjba vonult műsorkészítő három évtizeden át volt a közrádió "jellegadó hangja", aki a sportújságíráson kívül minden műfajban kipróbálta magát, feladatának a BBC elveit vallva: a rádiónak tanítania és felemelnie kell.

Oknyomozó cikksorozataiért Bódis Andrást, a Heti Válasz belpolitikai rovatvezetőjét, tényfeltáró újságírás kategóriában pedig az elsősorban az Élet és Irodalomban publikáló Rajnai Attilát díjazták; a rádiós újságírók közül a Magyar Rádió berlini tudósítóját, Zentai Pétert találta a legjobbnak a zsűri.

A képírók közül az éppen külföldön dolgozó, "nemzetközi szabadúszóként" méltatott Gárdi Balázst díjazták, akinek plakettjét a fotóit rendszeresen közzétevő Földgömb magazin főszerkesztője, Nagy Balázs vette át; a legjobb alkotóközösségnek az InfoRádió szerkesztőségét választották, az elismerést Módos Márton főszerkesztőnek nyújtotta át Sipos Lajos, a díjat odaítélő alapítvány kuratóriumának elnöke.

Christopher Metheissen, a Magyar Telekom (MT) elnök-vezérigazgatója - az MT ez évtől a Pulitzer-emlékdíj kizárólagos támogatója - arról beszélt: ez a díj a tehetséget és az alkotást hitelesítő erkölcsi magatartást ismeri el. Egy olyan korban, amikor a sajtó egy része mind igénytelenebbé válik, és gyakran elfogadhatatlan eszközöket alkalmaz - tette hozzá.

(MTI)

 

Rapcsányi László átveszi a díjat
Rapcsányi László átveszi a díjat
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.