Bush a vízbefojtásos vallatási módszerek mellett

George Bush amerikai elnök vétót emelt szombaton az ellen a jogszabály ellen, amely megtiltotta volna, hogy a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) a vízbefojtást szimuláló és egyéb ellentmondásos vallatási módszereket alkalmazzon.

 

 

"Az al-Kaida továbbra is elszánt, hogy újra megtámadja Amerikát. ... A veszély továbbra is fennáll, ezért gondoskodnunk kell arról, hogy hírszerző ügynökeink rendelkezésére álljon minden eszköz a terroristák megállítására" - mondta Bush heti rádiónyilatkozatában, hozzátéve, hogy a megvétózott törvény "éppen ezt az elengedhetetlen eszköztárat szűkítette volna". Az amerikai elnök arra hivatkozott, hogy a szóban forgó vallatási módszereknek köszönhetően a CIA számos terrorcselekményt hiúsított meg az Egyesült Államokban és külföldön.

A demokrata többségű képviselőház tavaly decemberben, a szenátus pedig februárban fogadta el a szóban forgó jogszabályt annak ellenére, hogy a Fehér Ház vétóval fenyegetőzött. A törvényhozás két háza együttesen kétharmados többséggel felülbírálhatná az elnöki vétót, ám erre nagyon kevés esély van, mert a szenátusban eleve csekély többséggel szavazták meg a tervezetet.

Edward Kennedy demokrata szenátor úgy vélekedett az elnöki vétó bejelentése után, hogy ez volt Bush elnökségének "egyik legszégyenletesebb lépése", amely árt az Egyesült Államok külföldi megítélésének. Patrick Leahy, a szenátus jogi bizottságának demokrata párti elnöke szerint az elnök ismét elmulasztott egy lehetőséget arra, hogy pozitív üzenetet küldjön a világ felé.

Michael Hayden, a CIA igazgatója február elején számolt be arról, hogy a hírszerző ügynökség alkalmazta a vízbefojtásos vallatás módszerét, ám utoljára 2002-2003-ban folyamodtak ehhez az eszközhöz.

A vízbefullasztásos technika több évszázad óta ismert vallatási módszer. Lényege, hogy a lekötözött rab fejére egy vászonzsákot húznak és vízzel locsolják, és a fogolynak a víz belélegzésével hamarosan olyan érzete támad, mintha vízbe fojtanák. A képviselőház több tagja és számos emberi jogi csoport elítéli, és a kínzás egy formájának tartja a módszert.

 

(MTI/Reuters/AFP)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.