ETA-ra emlékeztető gyilkosság a választások előtt álló Spanyolországban

Meggyilkoltak egy szocialista politikust pénteken a spanyolországi Baszkföldön. Isaías Carrasco, a városi tanács egykori tagja Mondragón városában lévő házából készült távozni feleségével és leányával. A támadók a tarkóján sebesítették meg, a kórházba szállítást követően a politikus belehalt a sebesülésbe. Spanyol újságok szerint 42 éves volt.

Az El País spanyol napilap internetes oldalán azt írta, hogy a gyilkosságnak ez a módja jellemző a Baszk Haza és Szabadság (ETA) szakadár szervezetre. Egy meg nem nevezett szemtanú a CNN hírtelevíziónak elmondta, hogy három lövést halott. Egyelőre egyetlen szervezet sem vállalta a felelősséget a merénylet elkövetéséért.

Az országban két nappal a parlamenti választások előtt szigorú biztonsági intézkedéseket vezettek be, attól tartva, hogy az ETA merényleteket követ el. A választások előtti utolsó felmérések a szocialista José Luis Rodríguez Zapatero kormányfő csekély előnyét mutatták ki konzervatív néppárti kihívójával szemben. Zapatero tavaly megpróbált békét kötni az ETA szeparatistáival, de kísérlete kudarcba fulladt.

Zapaterót először 2004-ben választották meg miniszterelnöknek, nem sokkal azt követően, hogy iszlám szélsőségesek merényleteket követtek el a madridi főpályaudvaron. A több robbantás összesen 191 ember halálát okozta.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.