Világszerte elítélték a jeruzsálemi merényletet

Világszerte elítélték a csütörtöki nyugat-jeruzsálemi merényletet, amelynek egy Talmud-iskola nyolc diákja esett áldozatul.

A terrorcselekményt előbb a Hamász radikális iszlamista szervezete vállalta, majd néhány órával később visszavonta erről szóló nyilatkozatát.

 

Határozottan kiállt Izrael mellett George Bush amerikai elnök, aki barbár cselekedetnek minősítette a támadást. A Fehér Ház emellett undorítónak nevezte a merénylet utáni gázai ünnepléseket és hiányolta a mérsékelt arab államok reakcióját.

Az Európai Unió, az olasz miniszterelnök, a francia elnök és a brit kormányfő is elítélte pénteken merényletet, egyidejűleg az izraeli-palesztin békefolyamat folytatását szorgalmazta.

Az Európai Unió "kategorikusan elítéli a terrorizmust. Ezek az elvetemült rémtettek teljes mértékben elfogadhatatlanok és semmivel sem igazolhatók, de nem szabad, hogy a (legutóbbi) merénylet kisiklassa a nemrégiben Annapolisban újjáélesztett békefolyamatot" - áll a soros elnök Szlovénia által kiadott közleményben. Benita Ferrero-Waldner, az EU külügyi biztosa állásfoglalásában hangsúlyozta: civilek megölése, legyenek azok izraeliek vagy palesztinok, semmiféle célt nem igazol.

Ehud Olmert izraeli miniszterelnökhöz intézett üzenetében Romano Prodi olasz kormányfő ugyancsak határozottan elítélte a "gyáva terrorcselekményt". Mindamellett arra buzdította izraeli kollégáját, hogy a nehézségek ellenére folytassa és vigye végig a Mahmúd Abbász palesztin elnökkel a békefolyamatot. Nicolas Sarkozy francia elnök szintén a leghatározottabban elítélte a "gyáva és barbár" terrortámadást. Gordon Brown brit miniszterelnök szerint a merénylettel "a békefolyamat szívére akartak csapást mérni". Részvéttáviratot juttatott el pénteken hajnalban, közvetlenül Izraelből történt hazautazása előtt Sólyom László köztársasági elnök Simon Peresz izraeli államfőnek.

Az Iszlám Konferencia Szervezetének főtitkára mélységes aggodalmának adott hangot a merénylet miatt és hangsúlyozta: az Iszlám Konferencia Szervezete "elítél minden erőszakos és terrorista cselekményt, bárhol is követik azt el a világban". Ekmeleddin Ihsanoglu reményét fejezte ki, hogy "ez az elítélés kinyitja a szemét azoknak, akik hallgattak az ártatlan civilekkel, köztük palesztin gyerekekkel szembeni erőszak láttán, és ráébrednek, hogy a gyilkolások ördögi körét meg kell szakítani". Egyúttal felszólította a nemzetek közösségét a palesztin kérdés mielőbbi igazságos rendezésére. Az Iszlám Konferencia Szervezetétől szokatlan, hogy ilyen gyorsan elítéljen egy Izrael-ellenes akciót, amelynek 57 tagállama között vannak olyanok is, mint például Irán, amelyek a zsidó állam létezésének jogát is kétségbe vonják. A török kormány is csatlakozott az elítélőkhöz, és hangsúlyozta: a legjobb válasz, amelyet adhatnak erre a provokációra az, hogy izraeliek és palesztinok folytatják a párbeszédet.

Nem született megállapodás az ENSZ Biztonsági Tanácsában a merénylet elítéléséről. Azt Líbia képviselője akadályozta meg, mivel nem sikerült keresztülvinnie, hogy a jeruzsálemi terrorakciót kössék össze Izrael Gázai övezetbeli offenzívájával. Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár viszont az első között ítélte el éles szavakkal a merényletet. Az állandó BT-tag Oroszország is elítélte a merényletet, ugyanakkor Mihail Margelov, az orosz felsőház nemzetközi bizottságának elnöke figyelmeztetett: veszélyes precedenst teremthet a BT-szavazás kudarca, mert ezt egyes erők úgy értelmezhetik, hogy a legfőbb nemzetközi szervezet néma szemlélője maradt egy terrorista bűntettnek.

 (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.