ENSZ BT: Líbia megakadályozta a jeruzsálemi merénylet elítélését

Líbia megakadályozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT)  rendkívüli ülésén a jeruzsálemi merényletet terrorcselekménynek  minősítő nyilatkozatot fogadjon el. Határozottan kiállt Izrael mellett George Bush amerikai elnök az  egyik jeruzsálemi Talmud iskola ellen csütörtök este végrehajtott,  nyolc halálos áldozatot követelő merénylet után.

Líbia megakadályozta, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT)  rendkívüli ülésén a jeruzsálemi merényletet terrorcselekménynek  minősítő nyilatkozatot fogadjon el - közölte Zalmay Khalilzad  amerikai ENSZ-nagykövet.
A BT a világszervezet New York-i székhelyén, helyi idő szerint csütörtök este tartott ülésén az Egyesült Államok által  beterjesztett nyilatkozattervezetet vitatta meg, amely  terrorcselekménynek minősítette volna, hogy egy palesztin fegyveres  nyolc embert agyonlőtt egy nyugat-jeruzsálemi Talmud iskolában.
Khalilzad elmondta, hogy a BT-ben azért nem született  megállapodás, nem Líbia nem akarta elítélni a merényletet, illetve  össze kívánta kötni azt Izrael gázai övezeti offenzívájával.
Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet - aki márciusban a BT  ülésein elnököl - később megerősítette, hogy nem jött létre  megállapodás a merénylet elítéléséről. A diplomata sajnálkozását  fejezte ki, megjegyezve: a jeruzsálemi támadás egyértelműen  terrorcselekmény volt, s  "megérdemelte volna, hogy külön kezeljék".
Líbia a múlt hét végén szintén ellenezte, hogy a BT az izraeli  offenzíva kapcsán nyilatkozatban terrorcselekménynek minősítse a  Gázai övezetből a zsidó állam ellen indított palesztin  rakétatámadásokat, amelyek izraeli indoklás szerint a hadműveletek  okául szolgáltak. A BT végül  az erőszakos cselekmények beszüntetésére szólította fel a szemben  álló feleket és tudomásul vette Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár külön  nyilatkozatát - amely a palesztin rakétatámadásokat  terrorcselekménynek, az izraeli offenzívát pedig az erőszak  aránytalan és túlzott alkalmazásának minősítette -, ám nem biztosította kifejezett támogatásáról a főtitkári nyilatkozatot.

Az amerikai elnök kiállt Izrael mellett a jeruzsálemi merénylet után

Határozottan kiállt Izrael mellett George Bush amerikai elnök az  egyik jeruzsálemi Talmud iskola ellen csütörtök este végrehajtott,  nyolc halálos áldozatot követelő merénylet után.
Bush a washingtoni Fehér Ház által nyilvánosságra hozott közleményében terrorcselekménynek minősítette és "barbár  cselekedetnek" nevezte a támadást.
Az amerikai elnök tudatta, hogy telefonon beszélt Ehud Olmert  izraeli miniszterelnökkel. Bush a beszélgetés során részvétét  nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, és biztosította az  izraeli vezetőt afelől, hogy az Egyesült Államok határozottan kiáll  a zsidó állam mellett.
Előzőleg a Brüsszelben tartózkodó Condoleezza Rice amerikai  külügyminiszter is elítélte, terrorcselekményként bélyegezte meg a  támadást, amely miatt David Miliband brit külügyminiszter pedig -  Londonban kiadott közleményében - sajnálkozásának adott hangot.
A Jeruzsálem nyugati részén, a Kirjat Móse negyedben fekvő  Talmud iskolába az első jelentésekkel ellentétben nem két, hanem egy  fegyveres hatolt be és kezdett lövöldözni. Az elkövető - egy  kelet-jeruzsálemi palesztin - nyolc embert megölt és újabb  beszámolók szerint további mintegy tíz személyt megsebesített. A  rendőrség közlése szerint a merénylőt egy szolgálaton kívüli  katonatiszt lőtte le, aki a közelben lakik és a lövések hallatán  átrohant az oktatási intézménybe.
Jeruzsálemben ez volt a legvéresebb támadás azóta, hogy 2006.  április 11-én 11 ember halt meg egy öngyilkos robbantásos merényletben.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.