Politikai hullámverés a Déli áramlat körül

Illegitimnek nevezte Orbán Viktor a Déli áramlatról szóló orosz-magyar megállapodást. A kormányszóvivő szerint a Fidesz elnöke megtéveszti az embereket.

"Puccsnak" bélyegezte a Déli Áramlat szerződésének aláírását Orbán Viktor, magát a szerződést pedig "alkotmányjogi értelemben nem tekinti legitimnek". A Fidesz elnöke az InfoRádióban "viccként" értékelte azt a felvetést, hogy a szerződés elolvasható a kormány honlapján: miniszterelnöki tapasztalataira hivatkozva úgy vélte, hogy ez nem lehet a teljes dokumentum. (Veres János pénzügyminiszter még a szerződéskötés előtt leszögezte, hogy a megállapodásnak nincs titkos záradéka.) Budai Bernadett kormányszóvivő visszautasította a Fidesz elnökének vádjait. Közölte, hogy a kormányok egy keretegyezményt kötöttek, a részletekről az érintett cégek állapodnak meg. Ezt később Navracsics Tibor Fidesz-frakcióvezető vonta kétségbe, mondván: a nyilvánosságra hozott - szerintük amúgy túl rövid - szöveg több konkrétumot is tartalmaz.

A Fidesz továbbra is azt követeli, hogy a Déli áramlat alternatívájaként bemutatott Nabucco-vezeték megépítését a magyar kormány egyértelműen helyezze előtérbe. A kabinet saját megfogalmazása szerint mindent megtesz a Nabucco megvalósulásáért. A parlamenti pártok mégsem tudnak megállapodni az ügy kapcsán egy egységes nyilatkozatban.

A magyar-orosz megállapodást elítélte az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciója is (ennek tagja a Fidesz). Joseph Daul frakcióvezető brüsszeli tudósítónk beszámolója szerint azt közölte: a képviselőcsoport helyteleníti a Déli áramlatról kötött minapi egyezményt. Úgy vélte, "a politikai elkötelezettségű egyezmény nem segíti elő a közös energiapolitika megerősítésének európai célját". Az EPP szerint a Déli áramlat, amelyről már Szerbia és Bulgária is szerződést kötött, "gyengíti az olyannyira vágyott európai szolidaritást". A magyar-orosz egyezmény "gyengíti a tervezett Nabucco-vezeték megvalósíthatóságát" - állították.

Ezzel szemben Andris Piebalgs energiaügyi EU-biztos és Jozias van Aartsen, az EU Nabucco-koordinátora a minap nyilatkozatok sorában fejtette ki: ugyan az unió a két vezeték közül a Nabuccót helyezi előbbre, a beruházások nem veszélyeztetik egymást. - Nem látom, miért jelentene veszélyt a Déli áramlat a Nabuccóra. Tudom, hogy időnként egymással versengőnek, vagy egymást kizárónak próbálják beállítani a két beruházást. De ha figyelembe veszszük, hogy Európának a következő két-három évtizedben mennyi gázra lesz szüksége, nyilvánvaló, hogy annál jobb, minél több vezeték épül - nyilatkozta a BruxInfo uniós hírportálnak Van Aartsen.

Miközben Joseph Daul úgy véli, a többféle vezeték ugyanabból a forrásból nem diverzifikáció, Brüsszelben a fogalmat nemcsak a beszerzési források, hanem az útvonalak számának bővítésére is használják.

A Financial Times Deutschland szerint viszont Brüsszelben azon búsonganak: míg Oroszország hatékonyan növeli gázpiaci befolyását Európában, az unió "közös energiapolitikára" illetve a beszerzési források bővítésére vonatkozó egyezménye csupán "üres papír" maradt.

A jövőben még biztosan lesznek problémák Ukrajna és az orosz Gazprom között a gázszállításokról és azok elszámolásáról - közölte az MTI tudósítása szerint tegnap Szergej Kuprjanov, a Gazprom szóvivője. Ez némileg árnyalja azt az - előzmények tükrében váratlan - szerdai bejelentést, miszerint a két fél megegyezett kettejük gázpiaci vitájában, és a Gazprom felhagy a beszállítások Ukrajnának szóló - ám a nyugati felhasználókat is potenciálisan fenyegető - csökkentésével. Kuprjanov szerint "a felelősség az ukrán politikusokat terheli, akik nem következetesek", illetve "egyes hatalmi központok" befolyásáról beszélt. Ez megerősíti azt a vélekedést, hogy a vita koránt sincs lezárva. Kérdés, mi lesz Ukrajna feltehetőleg több milliárd dolláros adósságával, illetve az ország követelésére mikor "iktatják ki" azokat az orosz-ukrán közvetítő cégeket, amelyek állítólag az előző ukrán miniszterelnökhöz, Viktor Janukovicshoz köthetőek.

A Gazprom szerdán "feltétel nélkül megadta magát" - tálalja értesüléseit tegnapi számában az orosz Kommerszant. A gazdasági lap szerint az orosz társaság egyszerűen azért állította vissza a szállítások eredeti szintjét, mert az ukránok a nyugat-európai gázszállítmányok megcsapolását helyezték kilátásba. (E tárgyban az ukrán miniszterelnök illetve az ottani gázvezetékcég vezetője kedden ellentmondóan nyilatkozott.) Egy ilyen lépés viszont nem csak Ukrajnára, hanem a Gazpromra is rossz fényt vethetett volna - végül ez nem is következett be. Egyezség sem a gáz áráról, sem a közbeiktatott cégekről nem született - közlik.

Veres János és Viktor Hrisztyenko orosz energiaügyi miniszter az aláíráskor
Veres János és Viktor Hrisztyenko orosz energiaügyi miniszter az aláíráskor
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.