Kagylókád a sörpalotában

A Pikoló Palota régen sörhűtőként működött a Zwack-gyárban, és ipari műemlékként a rehabilitáció során meghagyták eredeti falait. Az építtetők a századforduló vonalait modern technológiával ötvözték. Az üzemből luxuslakásokat alakítottak ki, bár egy régi iparnegyedben túlzás luxusról beszélni, maradjunk inkább a trend kifejezésnél. Az épületnek nincs közvetlen kapcsolata az utcával, minden oldalról épületek fogják körül.

Az új építésű szárnyak alatt háromszintes teremgarázst építenek, ahol egy beálló 2,4 millió forintba kerül majd. Egyelőre még az utcában is parkolhatunk díjmentesen, de ki tudja, hogy mindig így lesz-e. Gondoljunk a hét szűkös esztendőre, ami után nem biztos, hogy eljön a hét bő.

Tárolóval egészíthetjük ki lakás-hozzájárulásunkat (140 ezer forint négyzetméterenként), de mivel nagy részüket már elkapkodták, úgy tűnik, mégis be kell érnünk az otthoni kamránkkal.

Az alagsor széles pinceágai - a garázs mellett - tökéletesen alkalmasak borok tárolására, de a vállalkozóbb kedvű lakók gombát is tenyészthetnek. Első ütemben kefirgombát javasolnék, túlnépesedése ugyanis jó hatással lehet a lakóközösség összekovácsolódására.

A szobák sötétek, hiszen az összes lakás északnyugati fekvésű és leárnyékolt, de legalább a falak vastagok. A szomszéd idegesítő neszeit garantáltan nem halljuk, még a másik szobából üvöltözőt sem.

A földszinti belmagasság a hagyományos bérházakét követi (3,60 méter), míg az emeleti csak az átlagos új építésű házakét éri el (2,70 méter). A tervezők jól kihasználták az épület adottságait, minden lakás más elrendezésű és nagyságú, csak az a sok előszoba...

A lakóhelyiségekben kétrétegű csaphornyos parketta készül, selyemfényű lakkozással, fa szegőléccel, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.

Az ablakok, erkélyajtók üvegezése légzáró, ezért az egyik nyílászáróba hidrosztatikus szabályzást biztosító résszellőzőt szerelnek be, ami alapvetően minden légzáró ablak esetén kötelező, gyakorlatilag azonban először találkozom vele.

Az egyedi víz- és hőmenynyiségmérőket a fürdőszobában helyezik el, a csempe vagy revíziós ajtó mögött. Azért a bevált előszobai megoldás jobb! Az előszoba többnyire nem a lakás díszterme, míg a fürdőnél ez ízlés dolga.

A fehér mosdótál, vécécsésze és bidé kivételesen esztétikus, megannyi kis porcelánszobor (ha elég bátrak vagyunk, még használhatjuk is őket), a kád mély és kagyló alakú, a csaptelep és a zuhanycső finom vonalú. A csempék monokróm színe viszont rettenetesen unalmas és lehangoló. Behatárolhatatlan árnyalatú zöldes-barnás felületüket dobjuk fel némi színes olajfestékkel és békás matricával.

A földszinti 95 négyzetméteres lakásban egy mostanában különlegesnek számító önálló ablakos konyhára akadunk, a nappaliban is külön légtérbe került az ebédlő és a társalgó. A hajlékhoz kis terasz (12 négyzetméter) és kert (15 négyzetméteres) is tartozik, ahová a nappaliból és a hálóból egyaránt kiléphetünk. Ne izguljunk, akik mégsem a földszinti lakások mellett tennék le voksukat, azok is élvezhetik a közös kert szépségeit.

Az otthon előtere igen hosszú, boldogan bolyonghatunk a lakás peremén. Az előszobából nyílik a mosdó, a kamra (a tervrajzon háztartási helyiség néven szerepel, de ez ne tévesszen meg senkit) és a még hosszabb gardrób. Végre teljesülhet régi vágyunk, és az érdektelen gardróbból könyvtárszobát varázsolhatunk.

A szintén teraszos és kertes 110 négyzetméteres lakásban az előszoba egy csipetnyi nappali szakasz után újra közlekedőbe torkollik. Ezt a szakaszt érdemes beszekrényezni, és ajtóval ellátni, különben egy közlekedőedény közepén érezhetjük magunkat.

A kétszintes, 182 négyzetméteres rezidencia a főépület teljes egészét elfoglalja. A 48 négyzetméteres teraszon és a 105 négyzetméteres kertben hatalmas partikat adhatunk, senkit sem kell kihúzni a vendéglistáról. Talán tábortüzet is rakhatunk, ha a szomszédok szemet hunynak. Azzal szintén kevesen büszkélkedhetnek, hogy saját belső lépcsőházuk van. Az önálló konyhából jutunk a kamrába, míg a gigantikus nappaliból az egyik hálószobába vezet az út. A hálóból nyíló fürdőszoba igencsak eldugott, de vigyázzunk, a teraszról könnyedén belátni. Az emeleten még két hálóba, egy dolgozószobába és egy 22 négyzetméteres galériába botlunk, de azt hiszem, emiatt nem kell feltétlenül képkereskedést nyitni.

Új építésű társasház és épületrehabilitáció

Cím: Budapest, IX., Vaskapu u. 10-14.

Lakásnagyság: a legkisebb lakás 58 nm, a legnagyobb lakás 182 nm (105 nm-es kerttel és 48 nm-es terasszal).

Négyzetméterár: 360-415 ezer forint.

Lakásár: az 58 nm-es 24 millió, a 95 nm-es 43,7 millió, míg az 182 nm-es lakás 92,9 millió forint.

Innen nem palota
Innen nem palota
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.