Sokan elmennek, de vajon elegen-e?

Jelentősen eltérő adatokat mértek a közvélemény-kutató és elemzőcégek a vasárnapi népszavazással kapcsolatban, a Marketing Centrum 33, míg például a Publicus Intézet 68 százalékos részvétellel számol. Az adatok alapján valószínűsíthető, hogy a kétmillió igen szavazat, ha szűken is, de meglesz.

Az alkotmány értelmében a vasárnapi ügydöntő népszavazás akkor lesz eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár (mintegy nyolcmillió) több mint negyede azonos választ ad.

A Szonda Ipsos legutóbbi, de még januárban végzett kutatása szerint a megkérdezettek 48 százaléka megy el szavazni. Legerősebb elutasítás a kórházi napidíjat (81%) övezi, a vizitdíjat (75%) és a tandíjat (70%) már kevesebben töröltetnék el. A Szonda adatai tehát valószínűsítik az igenek sikerét.

A Medián kutatásai szerint a biztos szavazók száma valamelyest csökkent az elmúlt időszakban, de itt is legalább 46 százalékos részvétellel számolnak, és az igenek "ügydöntő" sikerével. A tegnap közzétett legfrissebb Medián felmérés szerint a népszavazási kampány véghajrájában a részvételüket biztosra mondók aránya 46-ről 47, a valószínűleg szavazóké 23-ről 25 százalékra növekedett. Az "igen" támogatói aktívabbak, így a végső elszámolásnál akár 80 százalékos fölénybe is kerülhetnek mind a három kérdésben.

A Gallup ennél jóval nagyobb, 54 százalékos részvételt mért. A megkérdezettek körében itt is a vizit- és kórházi napidíjjal szemben nagyobb az ellenérzés (78 százalék), a tandíj ellen valamivel kevesebben (75 százalék) szavazna.

Az igenek többségét mutatta ki a Századvég-Forsense is, a kérdések megítélésében azonban más arány mutatkozik. A kórházi napidíj esetében a megkérdezettek 73 százaléka szavazna igennel, a vizit- és tandíj esetében azonban csak 67-68 százalék. A részvételi arány itt is elmarad az ötven százaléktól (47%); a biztos szavazók aránya egy hónap alatt 64-ről 57 százalékra csökkent.

A Tárki - miután visszaéltek a nevével - közölte: a napokban nem végez a népszavazással összefüggő kutatást. Adataik szerint a lakosság körében a népszavazáson várhatóan résztvevők aránya feltehetően nem éri el a parlamenti szavazáson szokásos részvételi arányt, de nagy valószínűség szerint mind a három kérdésben érvényes és eredményes lesz a voksolás.

- A népszavazás eredményes lesz, ám az igen szavazatok száma a két és fél milliót nem haladja meg - ezt tartja a legvalószínűbbnek a Vision Consulting. Az elemzőcég szerint győzni egyik fél sem tud: a Fidesz a kormány ellehetetlenítését, a kormányoldal az igenek kudarcát nem tudja elérni.

A Marketing Centrum (MC) felmérése szerint háromszor annyian állnak az igenek mellett, mint ahányan nemmel szavaznak; a részvételi arány 33 százalék körül lesz. Az MC szerint a szavazóképes lakosok 24 százaléka biztosan igennel szavaz, további 32 százalék szintén hajlik az igen szavazatokra, ám "komoly kétségei vannak a szavazás céljával és/vagy értelmével kapcsolatban", emiatt otthon marad. E felmérés tehát igen kritikusnak látja a Fidesz népszavazási kezdeményezésének sorsát.

A Publicus Intézet viszont eredményes és érvényes népszavazással számol, a részvételi arány náluk a legmagasabb: 68 százalék.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.