Déli Áramlat: szemben az EU-val a Fidesz barátai

Helyteleníti az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciója a Déli Áramlattal kapcsolatos minapi egyezményt, amelyet a magyar kormány írt alá – közölte csütörtökön Joseph Daul frakcióvezető, úgy vélve, "a politikai elkötelezettségű egyezmény nem segíti elő a közös energiapolitika megerősítésének európai célját."

A Fideszt, a KDNP-t és az MDF-et is magában foglaló EPP szerint a Déli Áramlat, amelyről már Szerbia és Bulgária is szerződést kötött, nem átlátható, és „gyengíti az olyannyira vágyott európai szolidaritást”. A magyar-orosz egyezmény „gyengíti a tervezett Nabucco-projekt megvalósíthatóságát” – állítják.

Mindez az EU energiapolitikájának sajátos értelmezése. Magyar újságíróknak, illetve Brüsszelben tárgyaló politikusoknak Andris Piebalgs energiaügyi EU-biztos és Jozias van Aartsen, az EU Nabucco-koordinátora a minap nyilatkozatok sorában fejtette ki: ugyan az unió a két vezeték közül a Nabuccót helyezi előbbre, a két beruházás azonban nem riválisa egymásnak, nem veszélyezteti egymás létét. - Nem látom, miért jelentene veszélyt a Déli Áramlat a Nabuccóra. Tudom, hogy időnként egymással versengőnek, vagy egymást kizárónak próbálják beállítani a két beruházást. De ha figyelembe vesszük, hogy Európának a következő két-három évtizedben mennyi gázra lesz szüksége, akkor nyilvánvaló, hogy annál jobb, minél több gázvezeték épül – nyilatkozta a BruxInfo uniós hírportálnak csütörtökön Van Aartsen.

Miközben Joseph Daul úgy véli: „a többféle vezeték ugyanabból a forrásból nem diverzifikáció”, Brüsszelben jól ismert, hogy a fogalmat nemcsak a beszerzési források, hanem az útvonalak lehetőségbővítésére is használják.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.