Botrányokkal tarkított per iszlámisták ellen Bécsben

Nap mint nap tartogat botrányt a bécsi tartományi bíróságon az Al Kaida kapcsolatokkal vádolt iszlámisták pere. A gyanúsított fiatal házaspár hölgytagja, a 21 éves Mona S. az arcát is eltakaró, csak a szemének kis rést hagyó burkában jelent meg az első tárgyalási napon, s vallására hivatkozva nem volt hajlandó felfedni arcát.

A bíró, miután igyekezett meggyőzni arról, hogy az iszlám szabályai szerint a fejkendő viselete is elegendő lenne, kivezettette a teremből, mert "az esküdteknek látniuk kell a vádlott mimikáját is", az "álarcot" a bíróság illetlenségnek tekinti. A bírói döntésnek lehetnek következményei. 

Az elsőrendű vádlott, az egyiptomi apa és osztrák anya gyermekeként Ausztriában született 22 éves Mohamed Mahmud ártatlannak vallja magát. Sőt, a csütörtöki tárgyaláson előadta, hogyan működött közre tavaly az Irakban elrabolt német Hannelore Krause szabadon bocsátásában. E hőstett ecsetelése után dührohamot kapott, a bíróságot változatos szavakkal gyalázva magából kikelve üvöltötte, hogy itt kirakatper folyik, amelyben az igazság senkit nem érdekel. Az élénken gesztikuláló vádlottat hat biztonsági is alig tudta megfékezni, eközben felborult a korábban a videó üzenetek bejátszására a teremben elhelyezett készülék.

Mahmud és neje ellen az a vád, hogy - legalábbis virtuálisan - szoros kapcsolatokat tartottak fenn az Al Kaidával. Bár tevékenységük nyomán Ausztriát közvetlen veszély nem fenyegette, fontos szerepük volt az Al Kaida ausztriai propaganda hadjáratában. A fiatalember -  s ezt a lakásán talált számítógépében rögzített adatok, levelezések bizonyították – a radikális muzulmán ifjúsági szervezet, az Iszlám Ifjúság vezetője, s ő szerkeszti az egész német nyelvterületnek szóló Globális Iszlámista Médiafront című internetes honlapot. E platformon terjesztik az Al Kaida és a hozzá közelállók propaganda videóit, üzeneteit és híreit, köztük a Németországot és Ausztriát megfenyegető videó üzenetet. Mona S., Mahmud  arcát elrejtő felesége elsősorban fordítóként működött közre.

A védelem egyebek között arra az állításra épít, hogy a nyomozóhatóság illegálisan alkalmazta a lehallgatás, illetve az internetes kapcsolatok nyomon követésének eszközét. Az államügyész és a meghallgatott jogi szakértő ezt a vádat egyaránt visszautasítja: a cselekmény, amelynek gyanúja fennáll (illegális terrorista szervezet tagjaként fegyveres merényletek kitervelése és véghajtása Ausztriában) olyan súlyos vádpont, amelynek felderítése lehetővé teszi a legteljesebb körű nyomozást. A másodrendű vádlott, Mona S. vallomását távollétében olvassák fel, s a bíróság ebben az esetben még csak részleges beismerésre sem számíthat a két vádlott részéről. Ítélethozatal jövő szerdán várható.

Bécs

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.