Kiállítás diszkriminatív álláshirdetésekből

A hetente megjelenő több száz diszkriminatív álláshirdetésből hatvanat mutatott be figyelemfelkeltő plakátkiállításán Lévai Katalin európai parlamenti képviselő, aki az ügyben az Önszabályozó Reklám Testülethez, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségéhez, illetve Vladimir Špidla uniós esélyegyenlőségi főbiztoshoz fordul, szövetségeseket keresve a nyílt, hátrányos megkülönböztetés elleni fellépéshez.

A figyelemfelkeltés az elsődleges célja annak a plakátkiállításnak, amit Lévai Katalin hátrányos megkülönböztetést alkalmazó hirdetésekből rendezett a Képviselői Irodaház aulájában. Mint a képviselő-asszony elmondta, ezek a hirdetések azért különösen károsak, mert azt üzenik a munkaadóknak, hogy a nyílt diszkrimináció is következmények nélkül marad, így szinte bármit megengedhetnek maguknak, tehát az állásinterjúkon vagy a munkahelyen.

Tíz éve, hogy Lévai Katalin munkaerő-piaci diszkrimináció miatt elindította és megnyerte az első hazai próbapert. Az azóta eltelt években Magyarországon számos előrelépést könyvelhettünk el az esélyegyenlőség és esélyteremtés területén. 2003 óta hatályos az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvény, és felállt a jogsértéseket kivizsgálni hivatott Egyenlő Bánásmód Hatóság. Ma már kötelező esélyegyenlőségi tervet készítenie az önkormányzatoknak, és a nagyvállalatoknak, de ma is égető gondot jelentenek a diszkriminatív álláshirdetések, amelyekből minden héten több száz olvasható.

Lévai Katalin hangsúlyozta meggyőződését, hogy nem újabb jogszabályokra, intézményekre és testületekre van szükség. Az sem várható el, hogy akár a munkavállalók, akár a civil szervezetek hetente több száz esetben indítsanak jogi eljárásokat a hirdetések feladói ellen. A képviselő-asszony ezért a hirdetések feladóihoz és az azokat közreadó médiumokhoz fordul segítségért.

Lévai Katalin kéréssel fordul a Magyar Lapkiadók Egyesületét is tagjai között tudó Önszabályozó Reklám Testülethez, hogy vizsgálják meg, milyen feltételekkel tudnák kiterjeszteni a kereskedelmi reklámokat ellenőrző tevékenységüket az álláshirdetésekre is. Emellett szintén levelet ír a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetsége részére, hogy a testület nyomatékosan hívja fel tagjai figyelmét a nem, kor, származás és egyéb tulajdonságok miatti hátrányos megkülönböztetés tilalmára, az ezzel járó bírságok veszélyére.A képviselő-asszony a kérdés uniós szabályozása ügyében is lépéseket tesz. Levélben keresi meg Vladimir Špidlát, a Foglalkoztatás-ügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatóságot vezető uniós főbiztost. Emellett javasolja, hogy fonják szorosabbra az együttműködést az Esélyegyenlőségi és a Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság között. Utóbbi felkérésére végzi ugyanis a kereskedelmi hirdetések rendszeres monitoringját és szabályozását a magyar Önszabályozó Reklám Testületet és a többi tagállamban működő hasonló szervezeteket tömörítő Európai Önszabályozó Reklám Szövetség (European Advertisement Standard Alliance – EASA).

Újbudán, 2008. március 7-én, 17.00-kor az Őrmezei Közösségi Házban (XI., Cirmos u. 8) a fővárosi  kiállítás-sorozat első állomásának megnyitóján láthatók a figyelemfelkeltő plakátok.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.