Gráf: a gm-növényekre vonatkozó tilalom nem tartható fenn örökké

A génmódosított (gm) növényekre vonatkozó magyarországi köztermesztési tilalom nem tartható fenn örökké, ugyanakkor továbbra is óvatosságra van szükség a kockázatok teljes mértékű tisztázásához - mondta Gráf  József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter egy, a témában rendezett csütörtöki konferencián Budapesten.

A miniszter megjegyezte: a kormány nem tartja "ördögtől valónak" a biotechnológiát, hosszú távon a modern tudomány mellőzése nem kifizetődő.

A gm-technológiát elutasító álláspontról való elmozduláshoz azonban 100 százalékig meg kell bizonyosodni arról, hogy a gm-növények engedélyezése a fogyasztókra nem gyakorol kedvezőtlen  hatást, és a technológiát alkalmazni nem kívánó gazdák sem kerülnek hátrányos helyzetbe - hangsúlyozta Gráf József.

Kifejtette, hogy jelenleg az agáriumban kulcsfontosságú gabonaágazatban a Magyarországról származó, génmódosítástól mentes termény gazdasági előnnyel jár. Példaként a magyarországi vetőmag-ágazatot, ami az EU-ban volumenét tekintve Franciaország után második helyen áll. A gm-növényekkel szembeni ellenállás  eredményeként a gazdák 20-25 százalékos árelőnyt élveznek "tiszta" árujukkal a gm-vetőmagokhoz képest a nemzetközi piacokon.

A miniszter elmondta: egyelőre hiányoznak azok a közgazdasági számítások, amelyek azt mutatnák meg, hogy a gazdák a gm-növények alkalmazásával elérhető többlethozamokkal vagy az azoktól való mentesség miatti árelőnnyel járnak jobban.

Megítélése szerint ma Magyarországon a termelők nagyobb része ellenzi, mint támogatja a gm-növények köztermesztésbe vonásának engedélyezését.

Gráf József megjegyezte, hogy a kormányon belül a gm-növények jelenleg engedélyezett kísérleti alkalmazását tekintve van vita. Amíg a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a kísérleti alkalmazást is betiltaná, addig az FVM ennek a támogatása mellett van - tette hozzá.

A miniszter annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a köztermesztési tilalom majdani feloldásához nem feltétlenül a technológiával kapcsolatban egyre engedékenyebb Európai Unió nyomása vezet majd, mint ahogy ettől sokan aggódnak. Azt tartja inkább elképzelhetőnek, hogy pusztán a növénytermesztés biológiája miatt  lehetetlenül el a tiltás.

Utalt arra, hogy a környező országokban Ausztrián kívül mindenhol engedélyezett több gm-kukoricafajta alkalmazása, márpedig  így egy nagyobb viharral gm-növények pollenjei bármikor bekerülhetnek az országba, és "megfertőzhetnek" kukoricatáblákat.

Az ország gm-technológiával termesztett növényektől való mentessége addig áll fenn, amíg nem derül ki az első kukoricaszállítmányról, hogy a megengedett fertőzöttségi szintnél nagyobb mértékű a szennyezettsége - mutatott rá.

A miniszter felhívta a figyelmet, hogy aggodalomra akkor sincsen ok, ugyanis Magyarország a világ legszigorúbb szabályozásával rendelkezik a gm- és a hagyományos növények együtt-termeszthetőségére. A jogszabályban előírt termesztési feltételek gyakorlatilag ellehetetlenítik gm-növények vetését - fűzte hozzá. Jelezte: ezek a szabályok puhíthatók, de előbb mindenképpen a tudomány oldaláról megfelelő válaszokra van szükség.

Gráf József kiemelte, hogy akárhogyan is változik az ország hozzáállása a technológiához, akárhogyan is módosítanák a szigorú szabályokat, arról konszenzusos döntés kell, mégpedig parlamenti szinten.


(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.