Az EU 15 milliárdot venne vissza a csepeli szennyvíztisztítótól

Az Európai Bizottság (EB) ellenőrei a csepeli központi szennyvíztisztító beruházás előkészületei során a közbeszerzési eljárásokat nem kellően versenybarátnak minősítették, ezért 15 milliárd forint támogatás megvonását javasolják - értesült a HVG.

A magyar félnek most olyan bizonyítékokkal kell előállnia, amelyek felülírhatják a brüsszeli javaslatot - írja a HVG csütörtöki számában.

A főpolgármesteri hivatal sajtóosztályának tájékoztatása szerint a fővárosi önkormányzathoz eddig még nem érkezett hivatalos jelzés az Európai Bizottság vizsgálatáról és annak megállapításáról. A beruházásban érintett Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium és a fővárosi önkormányzat közös álláspontja, hogy magyar részről a megfelelő szintű bíróság, illetve a közbeszerzési döntőbizottság is foglalkozott az üggyel, és mindkét szervezet rendben találta a csepeli szennyvíztisztító beruházás közbeszerzéseit.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget felügyelő Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium közölte, hogy tudnak a vizsgálatról, folyamatban lévő ügyről pedig nem nyilatkoznak.

A csepeli központi szennyvíztisztító beruházási költsége 428 millió euró (mintegy 190 milliárd forint), amelynek 65 százalékát az Európai Unió, 20 százalékát a magyar állam, 15 százalékát a fővárosi önkormányzat finanszírozza.  

A szennyvíztisztító napi 350 ezer köbméter szennyvíz biológiai megtisztítására lesz képes úgy, hogy a szennyvizet főgyűjtőcsatornán keresztül szállítják majd a csepeli telepre, ahonnan tisztítva ömlik a Dunába.

A projekt eredményeként 2010 nyarától a fővárosban a Dunába engedett, biológiailag tisztított szennyvizek aránya 45 százalékról 95 százalékra nő az összes szennyvíz mennyiségéhez képest. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.