Hétszázmillió forint nyugat-dunántúli kerékpárutakra

A Nyugat-dunántúli Operatív Program első lezárt pályázatának eredményeként 700 millió forintot osztott szét kerékpárutak fejlesztésére a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (NYDRFT) - közölte a regionális fejlesztési ügynökség ügyvezetője szerdán Hévízen, a tanács ülését követő sajtótájékoztatón.

Horváth Jácint elmondta: a múlt év novemberéig 18 pályázat érkezett, amelyek közül 9 projektet ítéltek támogatandónak. Fertőd, Szombathely, Szany, Rédics, Zalaegerszeg, Táplánszentkereszt, Lébény, Zalaapáti és Lenti önkormányzata 11 és 192 millió forint közötti összeget nyert a bicikliutak fejlesztésére.

Beszámolt arról is, hogy az NYDRFT hatáskörébe idén több mint 2,6 milliárd forintnyi forrás tartozik a decentralizált támogatások keretein belül, ami kétszerese a korábbi év keretének.

Ipkovich György, az NYDRFT társelnöke arról beszélt, hogy a jelenleg zajló programoknál feszültségek várhatók az  iskolafelújítási pályázatok esetében. A mintegy 5,2 milliárd forintos keretet ugyanis hatszorosan meghaladja a már benyújtott  önkormányzati pályázatok támogatási igénye. A grémium ezért a Nemzeti Fejlesztési Tanács és a kormány felé is jelezni fogja, hogy a tervezettnél nagyobb forrásra lesz szükség.

Az MTI kérdésére Horváth Jácint beszámolt arról, hogy 2007-ben a tavalyinál 9 százalékkal több, összesen 109 millió forintot biztosít a tanács vis maior támogatásokra. Az önkormányzatok a károkat követő 5 napon belül adhatnak be igényt erre a keretre.

A március 1-jei viharok kapcsán eddig csak a Győr-Moson-Sopron megyei Nagyszentjános önkormányzata kért 3 millió forintot előlegként a viharkárok enyhítésére - fűzte hozzá az ügyvezető.

Két új kerékpárút Székesfehérváron

Két új kerékpárút építése kezdődik meg az idén Székesfehérváron; az új szakaszok átadásával 37 kilométerre nő a városban a biztonságos biciklizésre kijelölt utak hossza - közölte a városi közlekedési iroda vezetője szerdán. Rövidesen megkezdődik a Székesfehérvár-Kisfaludot Dinnyéssel összekötő, 4,4 kilométer hosszú kerékpárút építése. A beruházás 150 millió forintba kerül, megvalósításához a Kerékpáros Magyarország Program keretében 100 millió forint támogatást nyert az önkormányzat- mondta Nagy Zsolt. A kerékpárút várhatóan a nyár első felében készül el, s átadása  után a két keréken közlekedők Kisfaludtól egészen a Velencei-tóig biztonságos kerékpárúton tudnak majd haladni.

A Székesfehérvár-alsóvárosi kerékpárutat ugyancsak pályázaton nyert támogatással építi meg az önkormányzat. A 173 millió forintos beruházáshoz 138 millió forint támogatáshoz jutott a város. Az 5 kilométeres szakasz felépítése lehetővé teszi a 15 ezer embert foglalkoztató Sóstó Ipari Park, továbbá a Sóstól természetvédelmi terület kerékpáros megközelítését. A "fő kerékpárútból" két "szárnyvonal" is leágazik majd, az egyik az alsóvárosi intézményközpontba, a másik a Sóstó Sport stadionba vezet majd.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.