Gitárok, ha szólnak

A meglepetések estéje volt a hétfői a Budapest Sportarénában, méghozzá a kellemes meglepetéseké. Chris Rea koncertje ugyanis szinte percre pontosan kezdődött: The Delmonts név alatt maga Chris Rea jelent meg saját előzenekaraként másik négy veterán zenésszel, és egy szűk fél órán át kizárólag szöveg nélküli, az ötvenes évek countryval, bluessal fűszerezett ősrockját idéző dalokat játszottak.

S ha valakinek a díszletként felhasznált többtucatnyi csodaszép gitár láttán még nem esett volna le a tantusz, az első pár perc után biztosan kiderült, hogy ez az este a gitárról szól. Mégpedig némi történelemórával vegyítve: a Delmonts ugyanis egy instrumentális gitárzenét játszó együttes volt az ötvenes években, amely egy évtized múltán bluesra váltott, The Hofner Blue Notes néven.

Nekik állított emléket Rea a koncerten, mégpedig újabb meglepetéssel. Nem vesztegették az időt holmi átszereléssel, nem várakoztatták az embereket majd egy órát, ahogy általában szokás az előzenekar meg a főelőadó között, hanem mindenféle szünet nélkül elkezdődött maga "a koncert". Amelynek első felében - a Hofner Blue Notes szellemében - kevés dalszöveggel kísért bluesok hangzottak el. Néhány lámpát leszámítva nem volt semmilyen látványtechnika, csak Chris Rea állt ott a színpad közepén, furcsa, tekergő mozdulatokat téve, mintha azok segítségével akarna még többet kicsikarni a gyakran váltott, szebbnél szebb gitárokból. Pedig a hat-nyolcezres közönséget már lázba hozta. Voltak, akik táncoltak, mások léggitároztak, nem kellett oda pluszösztönzés.

Elég volt, hogy mindenféle beszéd nélkül látszott rajta: nem a betegség végzett volna vele, hanem az, ha nem zenélhet. Ezért történhetett meg, hogy bár két éve visszavonult, és egészsége most sem tökéletes, mégis dolgozik, mint egy megszállott: Blue Guitar című kiadványa 11 CD-ből állt, a legutóbbi, a The Fabulous Hofner Blue Notes pedig öt lemezt és egy könyvet tartalmazott. Hogy mindezt megtehesse, és ne rövid slágereket kelljen gyártania, saját kiadót is alapított, úgyhogy ma már teljesen a maga ura. Még az orvosainak sem engedelmeskedik, és újra turnézik, legfeljebb a tempóból vett vissza egy kicsit.

A színpadról viszont csak a zene szeretete sugárzott, akkor is, amikor az este utolsó harmadában a már sok ezerszer előadott nagy slágereket kezdte játszani. Igaz, végső meglepetésként ezeket többnyire nem a rádióból ismert formájukban adta elő, hanem kicsit megbolondítva, a hangsúlyt inkább a gitárokra helyezve.

A közönség bő másfél óra után csupán egyetlen ráadásblokkot tudott kikövetelni. Pedig jól esett volna végül azon is meglepődni, hogy kapunk még néhány extradalt. Bár, jobban meggondolva, kell valami meglepetés a következő budapesti koncertre is.

Bár két éve visszavonult, Chris Rea megszállottként dolgozik
Bár két éve visszavonult, Chris Rea megszállottként dolgozik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.