Rendelőprivatizáció: a Fidesz kizár

Kizárják a Fideszből Magyar Istvánt, a párt volt egri elnökét - értesült lapunk. Pesti Imre, a Fidesz regionális igazgatója és egészségügyi szakpolitikusa megerősítette: valóban folyik Magyar István ellen kizárási eljárás, mert tavaly karácsonykor a hevesi fideszes vezetés pályázatot írt ki a városi szakrendelő üzemeltetésére - s az az Agria Ügyelet Kft. győzött, amelyiknek az egyik tulajdonosa épp Magyar volt.

Magyar István ugyanakkor még nem tud az ellene indult eljárásról. Fideszesek szerint azért is indokolt a retorzió, mert "az ilyen esetek hiteltelenítik a Fidesz népszavazási kampányát", különösen azok után, hogy a Heves megyei fideszesek "harcoltak" az egri Markhot Ferenc Kórház üzemeltetésének magánkézbe adása ellen.

Orbán Viktor tegnap reggel a TV2 Mokka című műsorában a hevesi szakrendelőügy kapcsán közölte: minden önkormányzatot és közgyűlési elnököt arra kérnek, hogy tartsák köztulajdonban a kórházakat, "de utasítani a párt nem tud". A fideszes önkormányzatok 97-98 százaléka elfogadja a párt véleményét, két-három önkormányzat nem - jegyezte meg.

A Fidesz választmánya tavaly szeptember elején kötelező stratégiát írt elő a fideszes önkormányzatoknak: a települések utasítsák el a bújtatott privatizáció formáit, beleértve a kórházak működtetésének kiszervezését. Ennek hatására a fideszes többségű Baranya Megyei Önkormányzat elállt a pécsi tüdőszanatórium eladásától, a mezőtúri városi kórház üzemeltetésének a privatizációjáról viszont a 2006-os önkormányzati választások után döntött a fideszes többségű képviselő-testület. A tapolcai kórház üzemeltetését is kiszervezték, bár Ács János polgármester a megyei közgyűlés fideszes elnöke.

Együttműködik a HospInvest a volt egri pártelnök cégével

A Markhot Ferenc megyei kórházban tegnap a kórházmentő bizottság kezdeményezésére gyűlést tartottak a dolgozók. Pócs Alfréd ortopédsebész, a bizottság egyik tagja tudósítónknak elmondta: több mint kilencszáz kórházi alkalmazott írta alá azt a petíciót, amelyben bejelentik, hogy ragaszkodnak a közalkalmazotti státuszukhoz, s nem írják alá a munkaszerződést a HospInvest Zrt.-vel. Ennek oka az - közölte Pócs -, hogy egy magáncégben elveszítenék ezt a jogállásukat.
Félpályás útlezárás, tüntetés és fideszes képviselők tiltakozása kísérte a Heves Megyei Közgyűlésben, hogy az egri Markhot Ferenc Kórház működtetésének jogát - a kórházért szintén jelentkező egri önkormányzat és a Debreceni Egyetem ellenében - a HospInvest Zrt. szerezte meg. A privatizáció egyik ellenzője Magyar István volt. Tavaly már a Magyar István résztulajdonában álló Agria Ügyelet Kft. működtette az egri és a füzesabonyi kistérségi felnőttorvosi ügyeletet, s februártól már egész Heves lakosságának orvosi szakellátása is hozzájuk tartozik. Sárándi István, a hevesi önkormányzat szocialista frakciójának vezetője tudósítónknak azt mondta: nem elég, hogy a város fideszes polgármestere - a jobboldali többségű testület döntésével - párttársa kezébe adta az egészségügyi szakellátást, most még az intézmény élére is Magyart jelölte ki megbízott igazgatóként. Csáki Zsigmond, Heves fideszes polgármestere, a Heves Megyei Közgyűlés jobboldali frakciójának vezetője azt közölte, hogy közbeszerzési eljárásban hirdették meg a szakellátás vagyonkezelői jogainak átadását, amelyre két pályázó jelentkezett: az Agria Ügyelet Kft. és a HospInvest Zrt. A testület az előbbi pályázatát ítélte jobbnak. Deák Gábor, a HospInvest Zrt. alelnöke arról tájékoztatott: a megye kórházainak irányítóiként együttműködésre törekednek majd az Agria Ügyelet Kft.-vel. Megkerestük Magyar Istvánt, ám ő kategorikusan közölte: tulajdonostársai arra szólították fel, hogy ne nyilatkozzon az Agria Ügyelet Kft. ügyeiben. Erre szerinte csak az ügyvezetőnek, Horváth Gábornak lenne joga, aki most külföldön tartózkodik, nem elérhető.

 

Az egri Markhot Ferenc kórház
Az egri Markhot Ferenc kórház
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.