A menekültek nem terroristák

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága Budapesten nyitott központot. A szervezet vezetője, António Guterres lapunknak a közös európai menekültpolitika fontossága mellett érvelt.

- Szíria és Jordánia igen nagylelkűek az iraki menekültekkel szemben, és ezért nagy árat fizettek mind gazdasági mind társadalmi értelemben - mondta lapunknak António Guterres, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) vezetője Budapesten, nemrég véget ért közel-keleti körútját összegezve. A portugál politikus emlékeztetett: másfél millió iraki él ebben a két országban. - Senkinek sem ajánljuk, hogy visszatérjen Irakba, mert egyelőre a körülmények ezt nem teszik lehetővé. Sok dolgot kell még megoldani. A helyzet ilyen szempontból Boszniára emlékeztet, hiszen parázs tulajdonviták, kompenzációs ügyek léteznek, és például az oktatáshoz, illetve a közhivatalokhoz való egyenlő hozzáférés sem biztosított még teljesen - mondta Guterres.

A főbiztos pénteken Göncz Kinga külügyminiszterrel együtt nyitotta meg az UNHCR új budapesti globális szolgáltató központját. Guterres a megnyitón elmondta: Budapest húsz pályázó várost előzött meg. - Magyarország jó adottságai, a képzett munkaerő és a kormány pozitív hozzáállása miatt olyan - például beszerzési, logisztikai és menedzsment - feladatokat is Budapestre csoportosítottak, amelyeket eddig Genfből irányítottak - összegezte a portugál főbiztos. Guterres lapunknak kifejtette, hogy a UNHCR belső reformokat hajt végre, hogy a szervezet hatékonyabb és kevésbé költséges működése érdekében költöztették központjuk egy részét Svájcból hazánkba.

Mint António Guterres elmondta: a schengeni határnyitás önmagában nem változtatta meg a térségbe érkezett menedékkérők sorsát. - Közös európai menekültpolitikára van szükség, hiszen most minden országban más az eljárás, és ez következetlenségeket okoz. Például a menekülő irakiak nyolcvan százalékban pozitív fogadtatásban részesülnek Svédországban, ám nem kapnak védelmet Görögországban. Fontos, hogy az európai rendszer koherens és következetes legyen. A bizottsággal és a tagállamokkal is együtt dolgozunk, hogy létrejöhessen ez a közös menekültügyi politika - hangsúlyozta az ENSZ-szervezetet 2005 óta irányító Guterres. Felvetésünkre, mely szerint Európában egyre inkább biztonsági kérdésként jelennek meg a menedékkérők, Guterres elmondta: - A menekültek nem terroristák, hanem a terrorizmus áldozatai. Az államoknak joguk van a nemzetbiztonságuk érdekében mindent megtenni, de annak semmi köze a menekültpolitikához - érvelt az egykori szocialista portugál miniszterelnök.

António Guterres a budapesti megnyitón
António Guterres a budapesti megnyitón
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.