Százak ünnepelték a Tubest érintő bírósági ítéletet

Százak ünnepelték Pécs főterén kedden a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn bejelentett döntését, melyben felfüggesztette a Tubesre tervezett katonai radarállomás építési engedélyének végrehajtását.

"A határozat visszaadta a jogállamiságba vetett hitünket. Az eljárások elhúzódása miatt elképzelhető, hogy évekig nem kezdődhet meg az építkezés, s ha a Honvédelmi Minisztériumot szorítja az idő, az a legjobb, ha végre szakmailag megalapozott, új helyet keres a radarnak" - mondta Vicze Csilla, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője tapsoló, éljenző aktivisták és szimpatizánsaik előtt.

A CMM, az Istenkuti Közösségért Egyesület és az Összefogás Pécsért Egyesület által eredetileg a lokátorral kapcsolatos helyi népszavazás egyéves évfordulójára szervezett összejövetelen Mezei Csaba, a Greenpeace ügyvezetője azt mondta: fellélegezhetnek, a hegy természeti értékei biztonságban vannak.

A Greenpeace azonban nem hisz a hatalomnak, ezért folyamatos készültéségben lesznek, hogy a Tubes természeti értékeit, vízbázisát megőrizzák az utókornak - tette hozzá.

Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület képviselője arról szólt, hogy szerinte az építkezés esetleges elmaradásáért, az ezzel járó többletköltségért a honvédelmi minisztérium a felelős, mert nem vette figyelembe a Láng-bizottság 2004-es jelentését, melyben az áll: a Pécshez közeli csúcsra nem javasolják a radar építését.

Tóth Bertalan, Pécs alpolgármestere hétfőn jelentette be, hogy a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen felfüggesztette a Tubesre tervezett katonai lokátor másodfokú építési engedélyének végrehajthatóságát. A döntés azt jelenti, hogy mindaddig nem kezdődhet meg a beruházás, amíg határozat nem születik a civil szervezeteknek, Pécs önkormányzatának és magánszemélyeknek az építési engedély hatályon kívül helyezésére, és az ügyben új eljárás lefolytatására vonatkozó alapbeadványaiban.

A táblabíróság az első fokon korábban eljáró Fővárosi Bírósággal ellentétes döntést hozott, melyet azzal indokolt, hogy ha idővel helyt adnának az építési engedély felfüggesztésére és az új eljárás lefolytatására irányuló beadványoknak, az addig elvégzett kivitelezési munkák olyan károkat okoznának a környezetben és a vízbázisban, hogy kétséges lenne az eredeti állapot visszaállítása. Az indoklásban szerepel az is, hogy Magyarország kötelezettséget vállalt a radarállomás felépítésére, de ezt nem kötötték helyhez és időhöz, vagyis nem szabták meg, a létesítményt hol és mikor kell megépíteni.

A HM hétfői közleményében hangsúlyozta: az ítélőtábla döntése az építkezés azonnali végrehajthatóságára vonatkozik, nem hatálytalanítja a kiadott építési engedélyt, amely így továbbra is érvényes. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a bírósági döntés nem kérdőjelezi meg a tubesi beruházás egészének a célszerűségét, és nem mond ítéletet a radartelepítésről. Az építési engedély tárgyában a Fővárosi Bíróságon, a 2008. május 9-én kezdődő peres eljárás során születik majd végső döntés.

A Honvédelmi Minisztérium e katonai programok megvalósítását továbbra is nélkülözhetetlennek tartja az ország biztonsága, a hazai és a NATO-szövetségi légvédelem erősítése, a Magyar Köztársaság katonai és polgári légtérvédelmi feladatainak zökkenőmentes ellátása érdekében - állt a kommünikében.

A minisztérium - mint írták - vizsgálja annak megoldási módozatait, hogy a késedelemben lévő tubesi helyszín miatt milyen mobil radareszközökkel lehet ideiglenesen biztosítani a Magyar Köztársaság légterének védelmét, a civil és a katonai légi közlekedés biztonságát mindaddig, amíg a harmadik radarállomás fel nem épül.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.