Nem Surányi lesz az EBRD új elnöke

Thomas Mirow német pénzügyminiszter-helyettes jelöltségét támogatja az EU az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) élére - jelentette be Andrej Bajuk, az uniós pénzügyminiszteri tanács soros szlovén elnöke.

Mint a soros elnök elmondta, a munkaebéden kiderült, hogy „elsöprő többség” áll a német jelölt mögött. Miután a pénzintézet jelenlegi vezetője, a francia Jean Lemierre nem kíván nyolc év után egy harmadik mandátum erejéig is hosszabbítani, a poszt júliusban megüresedik.

A jelölési folyamat március 20-ig tart, s ugyan az EU, valamint az Európai Beruházási Bank mellett az EBRD-nek 61 állam a tulajondosa, a tisztséget a gyakorlatban francia vagy német szakember szokta betölteni.

Mindez azt jelenti: kevés volt a magyar kormány támogatása Surányi György volt MNB-elnök helyzetbe kerüléséhez. Ugyanígy „elvérzett” Zdenek Tuma cseh jegybankelnök is.

A NOL kérdésére, miszerint legalább a visegrádi országcsoporton belül nem lett volna érdemes közös jelöltet előterjeszteni, Veres János pénzügyminiszter azt mondta: ez nem befolyásolta a döntési folyamatot, amelyből szavai szerint az sem derült ki, hogy hazánkon kívül támogatta-e más tagállam Surányit.

Értesülések szerint a kérdés lényegében eldőlt az euróövezet hétfő esti különtanácskozásán – ezen a magyar vagy a cseh kormány képviselője értelemszerűen részt sem vesz. A NOL kérdésére Graham Watson, az Európai Parlament liberális frakciójának brit vezetője – aki egy rövid ideig dolgozott is az EBRD-nél Londonban - élesen bírálta a gyakorlatot, ahogy a nagyhatalmak a színfalak mögött megegyeznek a bank vezetéséről. Mint mondta, az első (francia) elnök, Jacques Attali 1991 és 1993 közötti periódusa „rémálom” volt.

Noha a német-liechtensteini adóelkerülési botrány csak egyetlen (német) hozzászólás erejéig szerepelt a pénzügyminiszteri tanács, az Ecofin ülésén, a megtakarítások utáni jövedelmekről szóló uniós irányelv átgondolásáról bőven esett szó.

Kovács László adóügyi EU-biztos sajtótájékoztatóján elmondta: idén van soron a 2005-ös irányelv első, egyébként háromévente esedékes felülvizsgálata. Brüsszel június végéig teszi le az asztalra a jelentését. A huszonhét uniós tagország mellett öt törpeállam (köztük éppen Liechtenstein), valamint tíz egykori brit és holland gyarmati terület összesen negyvenkétféle jogrendjének összehangolásáról van szó. Német részről már Vaduz schengeni csatlakozásának meghiúsításával is zsarolják a nagyhercegséget, ha nem működik együtt teljes mértékben az EU-val. (Mivel Svájc az idén csatlakozik a közös határőrizeti térséghez, Liechtenstein ezzel teljesen elszigetelődne.)

Kovács és az Európai Bizottság az adócsalás elleni küzdelemben általában is támogatást kapott a tagállamoktól, így például arra, hogy gyorsítsa fel az adóelkerülés elleni hagyományos módszerek alkalmazását, például a tagállami adóhatóságok fokozottabb együttműködését. Ebben Brüsszel „napokon vagy heteken belül” jogszabályjavaslatot tesz – jelentette be Kovács. Azoknál a módozatoknál, amelyek az uniós áfatörvény változásával járnak, a bizottság bevárja a kísérleti nyúlnak jelentkezett Ausztria visszajelzéseit.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.