Demszky sürgeti a XII. kerületi Turul-szobor lebontását

A bíróság jogerős ítéletének megfelelően mielőbb le kell bontania a kerületnek a jogszerűtlenül felállított XII. kerületi Turul-szobrot, a második világháború polgári áldozatai emlékművének felállításához viszont hozzájárul a főváros - nyilatkozta Demszky Gábor a mai jogerős bírósági határozat kapcsán.

A főpolgármester elmondta, hogy a jogerős bírósági ítélet lezárta azt a több éves procedúrát, ami a Fővárosi Közgyűlés azon döntését követte, hogy nem járultak hozzá a jogszerűtlenül felállított Turul-szobor fennmaradásához.

Demszky a Turul-szobor ellen szóló fővárosi érvelést kifejtve azt mondta, hogy a Turul-szobor alá felvésve nem lehet megemlékezni azokról az áldozatokról, akiket a Turul-szimbólum által fémjelzett, azt viselő egyenruhások végeztek ki. Hozzátette, hogy a múlt század első felében Turul Szövetségnek hívták az egyetemi diákok azon szervezetét, amely antiszemita jelszavakkal jelent meg az egyetemeken, hogy a tagjai hallgatókat verjenek meg származásuk miatt.

Demszky szerint a turulmadár egyrészt ugyan katonai szimbólum volt, másrészt viszont a szélsőjobboldal is használta ezt. Éppen ezért nem használható a turul a vészkorszakkal, a világháborúval kapcsolatban, az áldozatokkal összefüggésben.

Az pedig már egyszerű jogi kérdés, hogy a főváros nem tudja elfogadni, hogy egy kerületi önkormányzat a jogszabályokat megsértve engedély nélkül építkezzen, ahelyett, hogy példát mutatna a jogszabályok betartásáról az embereknek. Ezt a kerületi engedetlenséget a fővárosi önkormányzat mindvégig rendkívül nehezményezte - jegyezte meg.

A főpolgármester közölte, méltányolja Pokorni Zoltán polgármester azon erőfeszítéseit, hogy ezt a kérdést politikailag megoldja, és hogy egy másik helyen megemlékezzenek a második világháború polgári áldozatairól.

S bár ezt a szándékot támogatja, mindez nem ad okot arra, hogy a Turul-szoborral kapcsolatos jogi álláspontján a főváros változtasson - mondta.

(MTI)

 

A XII. kerületi turul
Sok kategóriában pályázhatna az év legjén az engedély nélkül felállított XII. kerületi turul
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.