A Gazprom feleannyi gázt szállít Ukrajnának

A Gazprom kedden - közép-európai idő szerint - 18 órától további 25 százalékkal csökkenti az Ukrajnának szánt földgáz mennyiségét. Amennyiben a Gazprom végrehajtja a fenyegetését, Ukrajna kedd estétől már 50 százalékkal kevesebb orosz földgázhoz jut, mint korábban.

A Gazprom hétfőn délelőtt 25 százalékkal csökkentette a földgáz szállítását Ukrajnának az eddig felhalmozott adósságok visszafizetéséről folyó tárgyalások megfeneklése miatt.

A Gazprom kedden késő délelőtt jelezte: további 25 százalékkal csökkenti a gázmennyiséget, miután Ukrajna az idei szállítások után már 600 millió dollárral adósa az orosz cégnek, miközben nincs még érvényes megállapodása az idei évre. A Gazprom és Ukrajna is jelezte: Európába zavartalan a földgázszállítás.

A Gazprom szóvivője kedden hangsúlyozta, hogy továbbra is készen állnak a tárgyalások folytatására a Naftogaz ukrán állami energiaipari céggel. "Az ukrán vállalat egyelőre azonban nem jelezte tárgyalási szándékát és a Naftogaz vezetője sem érkezett Moszkvába - mondta Szergej Kuprijanov. "Ennek következtében a helyzet változatlan, rendezetlen az adósság kérdése, és nincsenek aláírva a szükséges megállapodások" - tette hozzá.

A szóvivő elmondta: a Gazprom független megfigyelőket kért fel arra, hogy felügyeljék a gázszállítást. Az SGS képviselőit azonban hétfőn nem engedték oda két ukrajnai mérőállomáshoz Orlovkában és Ungváron.

Ukrajna az európai szállításokat csökkentené

Ukrajna mérsékelheti az Európába irányuló földgázszállításokat, ha a Gazprom tovább csökkenti szállításait Ukrajnának - tudatta közleményében kedden kora délután az ukrán Naftogaz. A közlemény szerint a "Naftogaz mindaddig garantálni tudja az európai fogyasztók zavartalan ellátását, amíg az nem megy az ukrán energiaellátás biztonságának a rovására". Ha a Gazprom tovább csökkenti szállításait, akkor a Naftogaz "megfelelő és aszimmetrikus" lépést tesz az ukrán fogyasztók védelmében.

Gazprom: az EU-t nem érinti a csökkentés

A Gazprom arról biztosította az Európai Bizottságot, hogy az EU-t nem fogja érinteni az Ukrajnának szállított orosz földgáz mennyiségének további 25 százalékos - összesen tehát 50 százalékos - csökkentése. Ezt a brüsszeli bizottság egyik szóvivője közölte kedden újságírókkal. Szavai szerint a Gazprom tájékoztatást adott az uniónak a tervezett újabb csökkentésről, de azt állította, hogy ez nem fogja érinteni az EU-t.

Megnyitották a hajdúszoboszlói gáztárolót

Az Ukrajnából érkező bizonytalan hírek hatására Hajdúszoboszlón megnyitja az ország második legnagyobb gáztárolóját Magyarország központi gáztároló, kereskedő és -elosztó cége, a német hátterű E.ON. Tovább>>

(MTI)

Olekszij Ivcsenko, az ukrán Naftogaz vezetője - Moszkvába várják
Olekszij Ivcsenko, az ukrán Naftogaz vezetője - Moszkvába várják
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.