Az Ecofin előtt az EBRD elnöki posztja

Az Európai Unió pénzügyminiszterei mai értekezletének egyik témája lesz a londoni székhelyű Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnöki pozíciójának betöltése.

Jean Lemierre nyolc év után nem kívánja megújítani mandátumát, helyére eddig a német, a cseh, a görög és a magyar kormány nevezett meg hivatalos jelöltet. Utóbbi Surányi György, a Magyar Nemzeti Bank volt elnöke, az Intesa Sanpaolo közép- és kelet-európai igazgatója. Az EU pénzügyminisztereinek, akik hivatalból az EBRD kormányzói, döntő befolyásuk van az új elnök kiválasztására, hiszen együttesen többségi szavazattal rendelkeznek.

A hétfői Financial Times szerkesztőségi publicisztikában fejtette ki tegnap: "az új elnök kiválasztása kitűnő alkalmat nyújt a kormányok számára, hogy szakítsanak a szűk nemzeti érdekek védelmének szánalmas gyakorlatával, melyet mindeddig a multinacionális intézmények vezetőinek kijelölése során követtek". Az FT reméli, bár "tart" annak ellenkezőjétől, hogy a "kiválasztás a transzparencia szellemében történik". Az EBRD 1991-es alapításakor Franciaország és Németország elfogadta, hogy a bank székhelye London legyen, amennyiben az elnök a két ország egyikéből érkezik. Eddig három francia és egy német vezető (Horst Köhler jelenlegi német államfő) állt a bank élén. Thomas Mirow német elnökjelöltet az FT "sok tehetséggel megáldott embernek" tartja, ám "nem ideális" a pozícióra, hiszen nincs sem nemzetközi pénzügyi, sem bankári múltja. "Szerencsére" - így a publicisztika - Surányi György, Zdenek Tuma cseh jegybankelnök és a Balkán-szakértőként számon tartott Yannos Papantoniou volt görög pénzügyminiszter is közvetlen tapasztalatokkal rendelkezik a gazdasági átalakulás területén, így mindhárman "megérdemlik, hogy teljesítményük alapján bírálják el őket, és ne tolják félre jelölésüket csak azért, mert kisebb országokat képviselnek, mint Mirow".

Utoljára a francia Dominique Strauss-Kahn került politikai alkuk nyomán az IMF elnöki irodájába. Már akkor felmerült, hogy a jövőben nem kell feltétlenül európait delegálni a Nemzetközi Monetáris Alap élére. A vasárnapi The Observer a téma kapcsán azt írta: eddig úgy tűnt, a jövőre idő előtt visszavonuló EIB elnök, Philippe Maystadt helyére német állampolgár kerül. "Haragos" közép-európai kormányok most "sötét" üzletre gyanakszanak. Berlin igényt tart az EBRD-re, viszont kész a brüsszeli pozícióra azt az olasz pénzügyminisztert, Tommaso Padoa-Schioppát támogatni, aki az EBRD kormányzótanácsának soros elnökeként a kinevezési folyamatot irányítja.

Surányi György
Surányi György
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.