Izrael visszavonult Gázából

"Most boldog vagy, Hamasz?" - kérdezte egy palesztin nő a Reuters tudósítása szerint, ahogy az izraeli hadsereg hét végi gázai övezetbeli offenzívája után maradt romok között sétált.

Mások azonban nem értenek egyet: - Megőrülték? A Hamasz a legjobb! - lökte félre az elkeseredett asszonyt három másik nő. Az övezetet uraló radikális csoport azonban győzelemként üdvözölte, hogy az izraeli alakulatok tegnap reggelre visszavonultak Gáza határára azokból az állásokból, amelyeket a hét végén foglaltak el az övezet északi részén.

Az izraeli katonák kivonulása után hétfő reggel máris újabb hat rakétát lőttek ki palesztinok izraeli területre. A hírügynökség beszámolója szerint a palesztin utcán a bosszúvágy söpört végig tegnap. - Eddig nem támogattam Izrael támadását, de most azt kérem a Hamasztól és a többi radikális szervezettől, lőjék csak Izraelt! - mondta Abu Ghazi, akinek családja hajszálhíján menekült meg egy becsapódó izraeli rakéta elől.

Az izraeli hadsereg nagyszabású offenzívát hajtott végre a hét végén a Gázai övezet ellen, amely komoly nemzetközi bírálatot vont maga után. Az akcióban több mint száz palesztin életét vesztette. Ehud Olmert ugyanakkor jelezte: a hadművelet még folyamatban van, s nem egyszeri esetről van szó.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter ma és holnap tárgyal Izraelben és a palesztin területeken a béketárgyalások menetéről. Most azonban nem tudni, mi lesz a napirenden, ugyanis Mahmud Abbasz palesztin elnök megszakította a párbeszédet és a kapcsolatot Izraellel.

A dél-izraeli Askelonban elsősök gyakorolják a rakétariadót
A dél-izraeli Askelonban elsősök gyakorolják a rakétariadót
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.