Hárommilliárdos sikerdíj a vízművek külföldi tulajdonosainak

Tovább tart a vita a Fővárosi Vízművek Zrt. külföldi tulajdonosainak több milliárd forintos menedzserdíjával, sikerdíjával összefüggő kérdésekről a befektetők és a fővárosi önkormányzat között - tudta meg az MTI városházi forrásokból.  

Tájékoztatásuk szerint a rendezésre hivatott múlt pénteki társasági közgyűlés munkáját felfüggesztették, március 21-re elnapolták.

A többségi tulajdonos önkormányzat gazdasági bizottsága múlt kedden még ahhoz járult hozzá, hogy a 2006. évi 3,2 milliárd forintos sikerdíjról és a 2007-es üzleti terv utólagos elfogadásáról szóló napirendi pontok levételét kezdeményezik megegyezés hiányában.

A 2007-es üzleti tervben 3,3 milliárd forint sikerdíj szerepelt.

Csütörtök délután a Fővárosi Közgyűlés ülése alatt váratlanul összehívott rendkívüli gazdasági bizottsági ülésen a városvezetés módosította a két nappal korábbi álláspontját. Az ülés összehívását kezdeményező főpolgármester szerint ugyanis a tárgyalások oly mértékben előrehaladottak a befektetőkkel, hogy nem helyes a napirendről való levétel. Ehelyett érdemi döntést szorgalmazott a 2006-2007-es ügyekben.

A városvezetés javaslata szerint a 2006-os 3,2 milliárd forintos sikerdíjat teljes összegben kifizetnék a külföldieknek. Ezt egyébként az MTI információi szerint már 90 százalékban megkapták. A 2007-es 3,3 milliárd forintos sikerdíj esetében az önkormányzat 1,5 milliárd forintos csökkentést indítványozott. Ez évtől pedig olyan módosítást kezdeményeztek, hogy a menedzsmentdíjat osztalékágon vegyék ki adózás után a befektetők. Jelenleg adózás előtt, költségként számolhatják el a külföldiek a menedzsment-, sikerdíjat.

A társaság pénteki közgyűlésén kiderült, hogy továbbra sincs megegyezés közeli helyzet a többségi tulajdonos és a kisebbségi tulajdonos külföldi befektetők között. Emiatt elnapolták a közgyűlést. A városvezetés hétfőn kapta meg a közgyűlésre delegált önkormányzati megbízott, egy hivatali alosztályvezető jelentését ez ügyben.

Az MTI úgy tudja, hogy a közgyűlés gazdasági bizottságának keddi ülésén ismét szó lesz a Fővárosi Vízművek befektetőivel közel egy éve folytatott menedzsmentdíj-módosítási tárgyalásokról, azok sikertelenségéről. A bizottság MDF-es tagja Csatlós Csaba elmondta, nehezményezni fogja, hogy nem kapott meghívást a pénteki rendkívüli ülésre sem telefonon, sem e-mailben. Somlyódy Csaba (MSZP) elnök szerint politikustársa telefonja ki volt kapcsolva, ezért nem tudták értesíteni. Bagdy Gábor (KDNP) pedig azt kívánja nehezményezni, hogy a rendkívüli ülést a Fővárosi Közgyűlés ülése alatt tartották. Az ellenzék a közgyűlésben végezte munkáját, a kormánypártok pedig a délutáni órákban már "elszivárogtak" a közgyűlésből, ezért részt tudtak venni a bizottság ülésén - jegyezte meg.

A Fővárosi Vízművek sajtószóvivője múlt semmilyen információt nem tudott adni a társaság közgyűléséről.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.