Kevesebb orosz gázt kap Ukrajna - Magyarországot nem érinti a lépés

Az előzetes hírekkel ellentétben nem reggel 8 órakor, hanem közép-európai idő szerint reggel 10 órakor csökkentette az ukrán belső felhasználásra szánt importgáz mennyiségét (a bejelentés szerint 25 százalékkal) az orosz Gazprom - közölte a NOL-lal Zsuga János, a MOL-tulajdonú FGSZ földgázszállító Zrt. vezérigazgatója.

Korábban félő volt, hogy Ukrajna a csökkenő belföldi nyomást a továbbszállításra szánt gáz segítségével állítja helyre, így végül is a nyugat-európai - köztük magyar - gáznyomás csökken. Ez ugyan illegális, de 2006-ban, amikor a Gazprom hasonló lépést tett, már megtörtént. Igaz, azóta mindkét fél megígérte, hogy kettejük vitája miatt külső országokat nem éri kár. (M. I.)

Minderről az ukrán fél tájékoztatta a társaságot. Egyben hozzáfűzték: Magyarországot semmifajta gáznyomás-csökkenés nem érheti el, ugyanis az ukrán állam az így kieső mennyiséget a belföldi gáztározókból egészíti ki - tette hozzá a vezérigazgató.

Ennek megfelelően Zsuga János megerősítette, hogy az ukrán oldalról érkező gáz nyomása teljes mértékben a szerződés szerinti szinten áll.

A Gazprom orosz gázipari cég hétfőn jelentette be, hogy korábbi  figyelmeztetésének megfelelően ezen a napon - közép-európai idő szerint -  reggel 8 órától 25 százalékkal csökkentette gázszállításait  Ukrajnába. Az orosz cég hangsúlyozta: az intézkedés nem érinti az  európai fogyasztókat.

Szergej Kuprijanov, a Gazprom szóvivője elmondta: az orosz cég kész folytatni a tárgyalásokat az ukrán féllel.

Máshonnan is kaphatunk gázt

A földgáz kereskedelemmel és a kereskedelmi tárolással foglalkozó E.ON Földgáz két cégét, az E.ON Földgáz Trade és E.ON Földgáz Storage vállalatokat is tájékoztatta a Gazprom az Ukrajnával fennálló vitáról - mondta el Kutas István, az E.ON Földgáz kommunikációs vezetője.

Azt is közölte: az enyhe időjárási körülményeknek köszönhetően kedvező a helyzet, mind az öt tárolójukban megfelelő mennyiségű gáz áll rendelkezésre, ezen felül 200 millió köbméter stratégiai gázkészletet tárolnak az MSZKSZ (Magyar Szénhidrogénkészletező Szövetség) megbízásából is.

"Mindemellett gázbeszerzési portfoliónkban vannak nyugat-európai források is, melyekre számíthatunk. Még abban az esetben, ha Ukrajna felől kevesebb gáz érkezne, akkor is el tudjuk látni ügyfeleinket, hiszen megduplázhatjuk a nyugati beszerzést, és néhány órán belül növelhetjük a tárolókból történő kitárolást" - tette hozzá a szakember.

Az E.ON Földgáz Storage tároló kapacitása összesen 3,7 milliárd köbméter, a napi kitárolási csúcs 51 millió köbméter. A tárolókapacitás feléig van feltöltve. A napi fogyasztás jelenleg nem éri el az 51 millió köbmétert - mondta Kutas István.


(forrás: NOL, MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.