Százhúszmillió tanulmányokra

Tizenkilenc alkalommal rendelt tanulmányokat tavaly a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs szakállamtitkársága, összesen százhúszmillió forintért - derül ki egy lapunk birtokába jutott összesítésből.

Csaknem 120 millió forintot költött el tavaly a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) kormányzati kommunikációért felelős szakállamtitkársága PR-tanulmányokra - derül ki egy, a Népszabadság birtokába jutott öszszesítésből. A szakállamtitkárság által megrendelt tanulmányokra akkor terelődött a figyelem, amikor kiderült: az egyik dolgozat tartalma és minősége vállalhatatlan. Az Ariba Bt.-től megrendelt munkát Pimper Richárd kabinetfőnök-helyettes rendelte meg és hagyta jóvá. Az Origo hírportál derítette ki, hogy a dolgozat értelmezhetetlen mondatokkal és elavult információkkal volt tele. A tanulmányt jegyző Ariba Bt. tulajdonosa egy targoncákat árusító kecskeméti férfi, aki az Origónak azt mondta: a dolgozathoz semmi köze. A bruttó 7,7 millió forintba került tanulmány miatt Pimpernek távoznia kellett, az Ariba Bt.-vel felbontották a szerződést, a pénz visszafizetése folyamatban van.

Az összesítés szerint az egyik legdrágább dolgozatot (bruttó 12 millió forint) az a Digital Natives Kft. készítette, amely cégben Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök egyik (volt) munkatársa a résztulajdonos. Honti Pál korábban a kormányfő érdekeltségébe tartozó Perfekt Rt.-nél volt marketingigazgató, továbbá felügyelő- bizottsági tag volt korábban a szintén Gyurcsány nevéhez kötődő Altus Rt.-ben. Egyúttal a Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó és Hiller István által életre hívott Alapítvány a Modern Baloldalért kuratóriumának is tagja.

A támadások miatt a Digital Natives Kft. a kommunikációs szakállamtitkársággal kötött szerződés felbontását kezdeményezte, indoklásában pedig rámutatott: annak ellenére került cégük politikai csatározások kereszttüzébe, hogy a mostani ellenzék kormányzása idején is kaptak informatikai megbízásokat.

A legtöbb tanulmányt a Tárki Társadalomkutató Intézet készítette: öt dolgozatot, csaknem 45 millió forintért. A legolcsóbban a Budapest Economics Közgazdasági Tanácsadó Kft. dolgozott, a Közép-Európa és Oroszország gazdasági kapcsolata című anyagért százhúszezer forintot kaptak. Az Inno-Res Innovációs Kutató Kht. bruttó hatmilliót kapott a balatonőszödi beszéd médiabeli megjelenésének és interpretációjának elemzéséért.

Az ötmillió forint alatti, vagyis az üvegzsebtörvény értelmében nem nyilvánosságköteles dolgozatok között találjuk még az Auna Kft.-t, amely Negatív kampány a politikai marketingben címmel (bruttó 4,3 millió); illetve a Pillók és Társa Bt.-t, amely Az élettársi viszony jogi és társadalmi kezelése címmel (bruttó 3,6 millió) készített tanulmányt a szakállamtitkárság részére. A cégadatok szerint e vállalkozás pár ezer forintos alaptőkével rendelkezik, a tevékenységi körében pedig a bútor-, ruha-, élelmiszer-, dohánytermék-, zöldség és gyümölcs-, és húsáru kis- és nagykereskedelme mellett ingatlankezelés, üzletviteli tanácsadás, hardver-szaktanácsadás és takarítás is szerepel.

Ficsor Ádám, a kormányfő új kabinetfőnöke a Népszabadságnak adott korábbi interjújában azt mondta: csak a legszükségesebb tanulmányokat fogják megrendelni és kizárólag akkor fizetik ki a számlát, ha az adott szakanyag megfelelő minőségű, és az ország érdekét jól szolgálja. "Olyan rendszert kell kiépíteni és olyan személyekkel kell együttdolgozni, ami ezt garantálja" - mondta akkor Ficsor.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.