Kormányzati bosszút emleget Karsai, Bajnai cáfol

Karsai József battonyai szocialista képviselő és polgármester szerint városa több fejlesztési pályázaton is azért bukott el, mert nyíltan támadta a kormány egészségpolitikáját. Bajnai Gordon területfejlesztési miniszter ezt tagadja, s felülvizsgálatot indított.

Karsai József MSZP-s képviselő, Battonya polgármestere azzal vádolja a kormányt: térsége uniós pályázatainak megvétózásával torolják meg azt, hogy folyamatosan, nyíltan kritizálja a kormányt, s nem szavazta meg az egészségbiztosítást átalakító törvényt. Állítása szerint az utóbbi hónapokban több alkalommal is diszkriminálták a battonyai pályázatokat, szerinte azzal a céllal, hogy nyomást gyakoroljanak rá. A politikus egy kerékpárút-építési és egy iskolabővítési projektet említ, amelyek esetében - álláspontja szerint szakmailag indokolhatatlan okokból - elutasították a battonyai önkormányzat pályázatát. Nem hivatalos információkra hivatkozva közölte azt is: valószínűleg a város belterületi útfelújítási programját is elutasítják, szerinte - mint fogalmazott - "ez a döntés is jól illeszkedik majd a sorba".

- El akarnak lehetetleníteni, hogy ezzel törjék meg az ellenállásomat - jelentette ki Karsai, hozzátéve: a jövőben sem fog másként szavazni, mint ahogyan azt választókörzetében elvárják tőle.

Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter érdeklődésünkre azt mondta: a kifogásolt döntéseket felülvizsgáltatja, hogy kiderüljön, történt-e méltánytalanság az elbírálás során.

- Nem foglalkozom azzal, hogy a pályázók milyen gombot nyomnak a parlamentben - mondta. Hozzátette: a battonyai polgármester által említett pályázatokat formai okokból és szakmai hiányosságok miatt utasították el. A miniszter indoklása így hangzott:

- Az iskolafejlesztési programra ezerötszáz pályázat érkezett, a battonyaival együtt 250 pályázat esetében érvénytelenség miatt nem kerülhetett sor szakmai értékelésre. Kiemelten fontosnak tartom, hogy Battonyát - mint az ország egyik legelmaradottabb térségét - felzárkóztassuk, így szükség van az iskola rendbetételére is. Ez viszont nem elég indok arra, hogy eltekintsünk a szakmaiságtól, a pályázatok elbírálásának szigorú szabályaitól - mondta Bajnai Gordon. Megjegyezte: a leghátrányosabb helyzetű kistérségek önkormányzatainak felajánlották az uniós pályázatokkal kapcsolatos képzésen való részvételt, Battonya azonban nem élt ezzel a lehetőséggel.

Az iskolai pályázat elutasításának indoklásában az szerepel, hogy a projekt nem tartalmaz eszközbeszerzéseket, rendezetlenek a tulajdonviszonyok, és az igényelt támogatás nincs összhangban a tanulói létszámmal. Karsai szerint ezek a kifogások megalapozatlanok: a pályázatuk tartalmaz eszközbeszerzéseket, a telek tulajdonviszonyait a szerződéskötésig kell rendezni, s azt addig ők megoldanák. Ami az igényelt támogatás és a tanulói létszám közti öszszefüggést illeti, arra Karsai úgy reagált: a létszám meghatározásánál a pályázati tájékoztatón elhangzottakat vették figyelembe.

Bajnai Gordon megjegyezte: hozzájárulást kértek ahhoz, hogy a kifogásolt pályázati anyagokat nyilvánosságra hozzák, ám abba a battonyai polgármester nem egyezett bele. Karsai József ezzel kapcsolatos kérdésünkre utóbbi döntését azzal magyarázta: mivel az ő városát érte hátrány, fenntartja magának a jogot, hogy a sajtót ő tájékoztassa a részletekről.

l Kifogásaikról és az elutasítás indoklásáról az NFÜ február 7-én, vagyis négy nappal az egészségbiztosítási törvény végszavazása előtt levélben részletesen tájékoztatta Karsai Józsefet. Ezt követően Karsai nemcsak a médiában vádaskodott, hanem személyesen is fenyegette a közreműködő szervezet munkatársait, ezért február 28-án a VÁTI Kht. vezérigazgatója újabb tájékoztató levelet küldött Battonya polgármesterének, és egyben felkérte a személyes fenyegetőzéstől és vádaskodástól való tartózkodásra - tudatta közleményében az NFÜ.

Karsai József saját búzájából osztott segélyt tavaly szeptemberben. Most ő nem kapott
Karsai József saját búzájából osztott segélyt tavaly szeptemberben. Most ő nem kapott
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.