A Gazprom negyedével csökkenti gázszállításait Ukrajnának

A Gazprom orosz gázipari cég bejelentette, hogy március 3-tól 25 százalékkal csökkenti gázszállításait Ukrajnának, miután eredménytelenül értek véget a megbeszélések a Gazprom és a Naftogaz ukrán állami energiaipari cég között. A Gazprom ugyanakkor nyitva hagyta a lehetőséget a tárgyalások folytatása előtt. A Gazpromnál elmondták, hogy az esetleges intézkedés nem fogja érinteni Magyarországot.

A Gazprom kedden fenyegette meg Ukrajnát azzal, hogy 25 százalékkal mérsékli gázszállításait, ha Ukrajna nem rendezi tavalyi gázadósságát és nem írja alá az idei évre szóló gázszerződést.

A Gazprom a figyelmeztetését csütörtökön megismételte.

A Gazprom szerint, miután a csütörtöki és a pénteki megbeszéléseken nem sikerült elmozdulni a holtpontról, a cég úgy döntött, hogy gazdasági érdekeit figyelembe véve hétfőtől 25 százalékkal csökkenti gázszállításait Ukrajnába.

A Gazprom szóvivője bejelentette: cége kész a tárgyalások folytatására a hétvégén is a Naftogaz képviselőivel. Szergej Kuprijanov azt mondta: "készen állunk a tárgyalásokra. Vasárnap csak leadjuk szavazatainkat - utalva ezzel a vasárnapi elnökválasztásra - és folytathatjuk a megbeszéléseket".

Magyarországon nincs miért aggódni azzal kapcsolatban, hogy a Gazprom március 3-án reggel 8 órától 25 százalékkal csökkenti ukrajnai gázszállításait - mondták az MTI kérdésére pénteken este az orosz monopólium sajtószolgálatánál. A Gazprom mindig teljesítette szerződéseit, és nincs ok feltételezni, hogy ebben bármi változás következne be - hangsúlyozta az illetékes.

Moszkvai szakértők a Gazprom és Ukrajna közötti problémákkal kapcsolatban emlékeztettek arra, hogy ezekkel is összefügg az Északi, illetve a Déli Áramlat gázvezetékek építése. Oroszországnak ugyanis komoly politikai gondjai származtak abból, amikor legutóbb ilyen intézkedésre kényszerült Kijevvel szemben, s ennek nyomán Ukrajnából a szükségesnél kevesebb gáz jutott tovább az európai célországokba.

(MTI)

 

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.