Augusztusig húzódhat az EU-nál az OMV-Mol ügy

Nem dönt a fúziókontroll első körében az EU versenyhatósága arról, hogy – legalábbis elméletileg – felvásárolhatja-e az OMV a Molt, erősítette meg a NOL-nak egy brüsszeli forrás a Reuters pénteki értesülését. Mivel az Európai Bizottság nem kommentálja előre döntéseit, Jonathan Todd versenyügyi szóvivő sem megerősíteni, sem pedig cáfolni nem kívánta az értesülést.


Brüsszeli szakértők előzőleg is arra tippeltek, hogy a versenyhatóság március 6-ig nem tudja lezárni – azaz jóváhagyni, feltételekhez kötni vagy elutasítani – az OMV beadványát, amelyet a Molnál továbbra is ellenséges felvásárlási kísérletnek minősítenek. Így további 90-105 munkanapot vehet igénybe majd az akvizíció tisztázása Brüsszelben. Ez egybevág Wolfgang Ruttenstorfer OMV-vezér minapi nyilatkozatával, amelyből kiderült: a közép-európai térség vezető tőzsdei cégének első embere augusztusra várja az üzlet tisztázását. Ennek tétje – mondták a NOL-nak az osztrák vállalathoz közel álló brüsszeli források -, hogy a regionális terjeszkedésre törekvő OMV áldozatra kényszerül-e a finomítói kapacitásban vagy a kúthálózatban a magyar cég megszerzése érdekében. Ugyanezen források szerint ugyanakkor Brüsszel már a céggel folytatott előzetes puhatolózó tárgyalásokon – amelyeket az EU sohasem kommentál, mondta lapunknak Todd – horizontális és vertikális, azaz az energetikai infrastruktúrát és a gyártástól az értékesítésig húzódó folyamatot egyaránt érintő aggályokat is felvetett. Ezek indokolhatják a fúziókontroll áthúzódását a második szakaszba.

Az OMV jelenleg a Mol részvényeinek mintegy húsz százalékával rendelkezik, és legalább 50 százalékuk megszerzésére törekszik.

Brüsszeli tudósítónktól

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.