Gordon Brown megállítja a műanyagzacskó-áradatot

Figyelmezette a brit áruházláncokat Gordon Brown kormányfő, hogy ha  nem kezdenek el önként pénzt kérni az eddig ingyenesen szétosztott  évi 13 milliárd műanyag bevásárlószatyorért, akkor a kormány fogja  rákényszeríteni őket erre.


"Le kell szögeznem, hogy ha a kormány nyomására lesz szükség a változtatáshoz, akkor megtesszük a szükséges lépéseket... véget  kell vetni az egyszerhasználatos műanyag szatyrok osztogatásának" -  jelentette ki a miniszterelnök a Daily Mail című napilapban.

A műanyag szatyrok hulladéklerakókban végzik, vagy ide-oda fújja  őket a szél a természetben, elcsúfítva a tájat és károsítva az  élővilágot, s akár évszázadokba telik, mire elbomlanak. Az  előállításuk során veszélyes vegyi anyagokra és a globális  felmelegedést fokozó fosszilis anyagokra van szükség, ezért is  rendkívül károsak a környezetre.

A brit miniszterelnök figyelmeztetése előtt éppen egy nappal  jelentette be Anglia egyik legnagyobb áruházlánca, a Marks and  Spencer, hogy május 6-tól beszünteti a műanyag bevásárlószatyrok  ingyenes osztogatását, és pénzt fog kérni értük, ezzel kívánva  elérni, hogy kevesebb legyen a fölösleges hulladék.

Az élelmiszert és ruházatot áruló üzletlánc minden egyes  boltjában 5 pennyért (17 forint) adnak majd műanyagszatyrot a  vásárlóknak. A vállalat vezetése azt reméli, hogy ezzel az  intézkedéssel évente 280 millió műanyagszatyrot spórolhat meg,  valamint a szatyrokból származó bevételt egy környezetvédelmi  segélyszervezetnek, a Groundworknek adományozhatja.

A vállalat már sikeresen tesztelte ezt a módszert  Észak-Írországban és Délnyugat-Angliában, s ezzel 70 százalékkal  csökkent a műanyagzacskók felhasználása.

Tavaly a brit miniszterelnök abban egyezett meg a brit  szupermarketekkel, hogy csökkentik a műanyag zacskók előállítását,  és növelik az újrahasznosítás mértékét annak érdekében, hogy a  környezeti kár 25 százalékkal mérséklődjék.   

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.