Folytatódhat "Orbán Viktor és 79 társa" szabálysértési ügye

Folytatódhat a kordonbontó fideszes országgyűlési képviselők szabálysértési ügye a bíróságon, miután jogerős határozat született egy, a Kossuth téri kordon jogszerűségét vizsgáló közigazgatási eljárásban - derül ki a Fővárosi Bíróságnak az MTI megkeresésére pénteken adott válaszából.

"A határozatot, miután írásba foglalták, megküldik a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az Orbán Viktor és 79 társa ellen rendzavarás és garázdaság szabálysértése miatt folyamatban lévő ügyben eljáró bírónak, aki ezt követően megteszi a szükséges intézkedéseket" - írta a Fővárosi Bíróság Sajtótitkársága válaszlevelében.

Az MTI annak kapcsán kereste meg a bíróságot, hogy csütörtökön döntés született egy, a Kossuth téri kordon jogszerűségét vizsgáló perben. A közigazgatási pert Hermán Péter indította a Budapesti Rendőr-főkapitányság ellen, a perben a keresetet jogerősen elutasította a Fővárosi Bíróság.

A Fidesz országgyűlési és európai parlamenti képviselői tavaly február 2-án bontották le a Kossuth teret övező kordont, ezután három nappal a Budapesti Rendőr-főkapitányság feljelentést tett Orbán Viktor pártelnök és 79 társa ellen rendzavarás és garázdaság szabálysértése miatt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság azonban tavaly július 6-án felfüggesztette az eljárást, a bíróság akkori közlése szerint két közigazgatási eljárás jogerős elbírálásáig.

Az eljárás során egyébként valamennyi érintett fideszes képviselő lemondott mentelmi jogáról. A fideszes képviselők kordonbontását követően a tavaly október 23-a óta kihelyezett kordont visszaállították, azt végül március 19-re virradóra bontotta le a rendőrség. A kordonok kihelyezésének jogszerűségével kapcsolatban jogi és politikai vita bontakozott ki.

A Kossuth Lajos téren felállított kordon miatt a Magyar Helsinki Bizottság az Alkotmánybírósághoz fordult, a szervezet a rendőrségi törvénynek azt a szakaszát támadja, amely alapján öt hónapra lezárták a Parlament előtti területet.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.