Kéglidal a Józsefvárosban

A hatemeletes Illés Ház a Józsefváros rohamosan fejlődő részén, a majdani Corvin sétány és a Füvészkert közelében helyezkedik el.

A közelben található egy 100 forintos bolt - elképesztő tárgyakkal a kirakatban -, továbbá egy cukrászda és az elmaradhatatlan kocsma. Nem messze kutyafuttató, ahol maximum palotapincsik érezhetik jól magukat, a tacskóknak már kissé szűkös a hely. A minigalopp-pálya mellett lehetőség nyílik a szelektív szemetelésre is, szemben pedig egy foghíjas telek árválkodik, ahol rendezhetnének, mondjuk, kerületi kolbász- vagy hurkafesztivált, de a grundot feltehetőleg új építésű ház váltja majd fel.

A társasház fő jellegzetességei az oldalhomlokzatot díszítő, egymásba kapcsolt, négyszögletű kiugrók, amelyek dinamikus (sárga, szürke, téglavörös és narancssárga) színeikkel messziről felhívják magukra a figyelmet. Az érdekes, konstruktivista megoldások kiemelik környezetéből az épületet, míg a szürke erkélyek megannyi szemként tekintenek le ránk.

A ház alsó szintjén kis üzlethelyiséget alakítanak ki, de ne ijedjünk meg, vendéglátó-ipari egység kizárva. A kocsmáért két háztömböt kell gyalogolnunk.

Garázst (a földszinten 198 ezer, a pincében 168 ezer forint négyzetméteráron) nem kötelező vásárolni. Ha kiszorulnánk a fedett helyről, a szomszédos parkolók egyikében is bérelhetünk helyet, de az utcában bérmentesen álldogálhatunk. A parkolók helyére egyelőre nem terveznek újabb társasházat, ha később meg mégis, az udvarok egybenyílnak majd, vagyis közös használatú füvesített kertünk csak nyer ezzel a beruházással. A kertbe a bokrokon kívül sziklakertet és padokat is terveznek. Mivel a parkot a garázs tetején teremtik meg, ha valahol lefúrunk, könnyen eljuthatunk az autónkig.

A felsőbb emeletek utcafronti ablakaiból egyenesen a Gellért-hegyre láthatunk, és ehhez még székre sem kell állnunk.

Lakásonként egyedi mérőórát szerelnek fel a központi fűtés és a melegvíz-ellátó rendszer használatához, az ablaktalan vizeshelyiségek légcseréjét gépi szellőztetéssel oldják meg. Egyszer azért nem ártana az ablak nevű kitűnő találmányt alkalmazni.

Az építkezés előrehaladtával már nem módosíthatjuk a falakat, és nincs más hátra, mint hogy megszokjuk a laminált parkettát és a burkolatokat. A mediterrán hangulatú, rozsdabarna konyhai járólappal könnyen kiegyezünk, a seszínű pasztell fürdőszobacsempe már emberpróbálóbb feladatnak ígérkezik.

Minden lakás árában benne van a konyhabútor páraelszívóval, egymedencés mosogatótálcával, alsó és felső szekrénnyel. A sötétbarna fa és fém kombinációban készült bútor minimál stílusú, a modern idők jelszavával.

A hűtő helyét kihagyták, érdemes tehát lemérni, mielőtt megvennénk, különben borul a koncepció. A konyhafelszerelést elektromos tűzhely egészíti ki, de még ennek is hűlt helye.

Az ötödik emeleti, 63 négyzetméteres lakás hagyományos elrendezésű: jobbra nappali, kis erkéllyel, középen kapott helyet az önálló konyha, míg balra terül el a két hálószoba. A mosdó és a fürdőszoba nem került szorosan egymás mellé, de az átjárhatóság így is biztosított.

A 69 négyzetméteres otthon alaprajzába sem tudok belekötni, bár az amerikai konyhás nappali kissé átjáróház-hangulatú, hiszen a hosszú folyosó ajtó nélkül vezet az ebédlőtérbe, a vörös szőnyeges bevonulások paródiájaként. A két háló között viszont főfal húzódik, azaz a hangszigetelés messze túlszárnyalja a szabványt. A fürdőszoba igazi gyöngyszem, a lakás bármelyik pontjáról könnyen megközelíthető.

A szintén ötödik emeleti, 30 négyzetméteres családi fészekben belépéskor a fürdőbe ütközünk. Az egy térbe összezsúfolt lakásfunkciók nem nyomasztók, de ha a kis terület ellenére több helyiségre vágynánk, leválaszthatjuk a konyhát, az ágyat pedig a szoba bal sarkába, az egyik főfal mögé száműzhetjük. Ajtókban és falakban ne gondolkozzunk, inkább paravánok és függönyök játsszák a főszerepet.

Új építésű társasház

CÍM: Budapest VIII., Illés u. 12. - Kőris u. 2.

Lakásnagyság: a legkisebb 30 nm, a legnagyobb 80 nm

Négyzetméterár: 330 ezer forint

Lakásár: a 30 nm-es 10 millió, a 69 nm-es lakás 22,2 millió forint

Kicsit más, mint a megszokott
Kicsit más, mint a megszokott
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.