Ha felépült, már megéri a passzív ház

Azt már tudjuk, hogy megéri passzív házban lakni. Vagyis Magyarországon egyelőre inkább csak megérné, hiszen az új technológiával épülő otthonokhoz szükséges építési anyagok nálunk még csak elvétve kaphatók, az energiatakarékos épületek nem éppen olcsók, és hiányzik a részletes szabályozás is.

- Passzívház-szabványokat alkotni, változtatni az ingatlanbefektetők profitmaximáló szemléletén, megteremteni a lehetőségét annak, hogy a passzív házak építéséhez szükséges anyagok hazánkban is elérhetők legyenek, és folyamatosan alakítani a lakosság szemléletén - Szekér László építész a többi között ezeket a változtatásokat tartaná elengedhetetlennek ahhoz, hogy hazánkban is elterjedhessenek a passzív otthonok. Az I. Magyar Passzívház Konferencián az elsősorban szakértő közönség előtt Wolfgang Feist professzor, a darmstadti Passzívház Intézet alapítója és vezetője először is tisztázta a fogalmat. A passzív ház kategóriába azok az épületek tartoznak, amelyek fűtési, hűtési energiaigénye nem haladja meg évente a négyzetméterenkénti 15 kilowattórát. Csak öszszehasonlításképpen: a mostani magyar házak körülbelül 200 kilowattórát fogyasztanak évente négyzetméterenként.

Fontos összehasonlítási szempont a hőátbocsátás mértéke is. Egy ma korszerűnek mondott, 38 centi vastag üreges téglából épített fal hőátbocsátási értéke 0,4, egy átlagos készházé 0,25. A passzív ház fala ugyanakkor nem engedhet át magán 0,15 wattnál több energiát négyzetméterenként és másodpercenként, ha a két oldala között egy fok a hőmérséklet-különbség.

A modern technológiának egyelőre azonban igencsak meg kell fizetni az árát. A szakértői számítások szerint egy passzív ház 20-30 százalékkal kerül többe egy hagyományosnál. Igaz: állítólag a gépészetnél e többlet java megtérül. Debreczy Zoltán a Magyar Passzívház Szövetség képviseletében hangsúlyozta: nem érdemes pusztán a költségeket vizsgálni, hiszen egy passzív ház számos szempontból nyújt többet lakójának, mint egy hagyományos otthon. - A lég-, hő- és zajkomfort terén is sokkal jobb eredményeket mértek a passzív házaknál, emellett pedig a fenntartási költség is 80-90 százalékkal kevesebb, mint egy hagyományos építésű lakásnál.

Az újak építéséhez hasonlóan egyelőre a meglévő épületek passzívvá tétele sem olcsó mulatság. A tégla- vagy betonfalakra legkevesebb 20 centiméter vastag hőszigetelést kell felrakni, és az ablakokat is háromrétegű üvegezésűre kell cserélni. Ezen túlmenően hőszigetelni kell a padlót és a tetőteret, ahová a korszerű gépészet kerül.

Az első ilyen jellegű magyar, Solanova névre keresztelt panelfelújítási program, 2006-ban zárult le Dunaújvárosban. - Az EU-támogatta program ismertsége a határainkon kívül sokkal nagyobb, mint Magyarországon - mondta el a kutatási program egyik résztvevője, Csoknyai Tamás épületgépész-mérnök. - A programban a cél nem egy passzív, hanem egy energiatakarékos ház létrehozása volt. Ennek érdekében végeztük el többek között a homlokzat, a tető és a pince szigetelését, építettünk be dupla, illetve tripla üvegezésű ablakokat, napkollektorrendszert, alakítottunk ki zöldtetőt és szereltünk be új fűtési rendszert, valamint víztakarékos szerelvényeket. A projekt egyik legnagyobb tanulsága számunkra az volt, hogy valóban a hőhidak adják a panelépületek legjelentősebb veszteségét. Emellett a felújításhoz kapcsolódó szociológiai felmérés azt is kimutatta, hogy az épület megújítása a közösségi életet is fellendítheti. Ennél a háznál például a korábban egymással alig beszélő lakók partikat kezdtek szervezni a zöldtetőre - mondta Csoknyai Tamás.

Külföldön Ausztria igazi passzívház-nagyhatalomnak számít, de Dániában is rohamos a fejlődés. Utóbbiban jelenleg 50 kilowattórára a négyzetméterenkénti éves fűtési norma, két éven belül ezt csökkentik 25 kilowattórára, és 10 éven belül el akarnak jutni oda, hogy csak passzív ház kaphasson építési engedélyt. Magyarországon a jelenlegi előírás a falak hőátbocsátására 0,4, ami megegyezik a korszerűnek mondott téglákéval.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.