Orbán: Magyarországon puccs van

Magyarországon éppen puccs van, a magyar kormány puccsot hajt végre a parlament és saját népe ellen - jelentette ki Orbán Viktor tegnap a közép-szlovákiai Losoncon tartott konferencián.

A Fidesz elnöke az európai és a két szomszéd ország közötti regionális együttműködés lehetőségeit elemző, a Jövő hídjai című szakmai konferencián tartott mintegy húszperces beszédet. Megállapítását azzal támasztotta alá, hogy "történik valami Magyarországon, ami mindannyiunk számára figyelmeztető lecke. A kormány egyelőre titkosított, hosszú távú szerződést köt Oroszországgal a XXI. századot és a teljes Kárpát-medencei magyar nép életét meghatározó energiakérdésben" - közölte a pártelnök. Így folytatta: - Azért tartom rendkívül értékesnek ezt a mai összejövetelt, mert arról tesz tanúbizonyságot, hogy a kellemetlen kormányzati zajoktól függetlenül van lehetőség arra, hogy helyet követeljen magának a nap alatt, kiszorítsa magának az élethez szükséges teret a mindennapi élet valósága, az együttműködés valósága - vélekedett. Orbán figyelmeztetett arra is, hogy még akad teendő az előző rendszerből itt maradt romok, kártékony, rossz politikai reflexek és mentalitások eltakarításában, nemcsak Szlovákiában, de Magyarországon is.

A továbbiakban valóságos hőstettnek minősítette a korábbi három szlovákiai magyar párt tíz évvel ezelőtti egyesülését, s kiemelte, hogy az Európai Parlamentben sikeres a magyarországi ellenzéki és a két felvidéki magyar euroképviselő együttműködése. Hangsúlyozta azt is, hogy az unió a tagországokat nem szembeállítja, hanem egymás mellé, partnerként.

Csáky Pál, az MKP elnöke a szomszédos régiók együttműködésének fontosságáról beszélt. A szakértők tanácsokkal láthatják el az önkormányzatokat az uniós pályázatok elkészítése és a törvényes lobbizás során. Duray Miklós, a szlovákiai magyar párt stratégiai kérdésekkel foglalkozó alelnöke zárszavában kiemelte, hogy a szakmai konferencia legfontosabb célja a szociális gondokkal szembesülő, dél-szlovákiai régiókban élő polgárok szülőföldön maradásához szükséges feltételek fokozatos megteremtése volt.

A konferenciára nem jelentek meg a meghívott szlovák személyek. Berényi József, az MKP elnökhelyettese elmondta: A Szlovákiával határos nyolc magyarországi megye közül hétnek az elnöke annak a Fidesznek a jelöltje , amelynek az élén Orbán Viktor áll, aki egyúttal az Európai Néppárt alelnöke is. Ennek az európai parlamenti frakciónak tagja az MKP is. A losonci tanácskozást a szlovákiai Mécs László Alapítvány a magyarországi székhelyű Pro Minoritate Alapítvánnyal és a Polgári Magyarországért Alapítvánnyal közösen szervezte.

A Hospodárske noviny gazdasági napilap szerdai számában az MKP egyik, nevének elhallgatását kérő parlamenti képviselője bírálta Csáky Pált azért, mert a Szlovákiában főleg az utóbbi másfél esztendőben szélsőséges magyar nacionalistának tartott ellenzéki pártelnököt hívták meg a tanácskozásra. Ezzel szerinte a pozsonyi pártvezető azoknak a szlovák politikusoknak a véleményét erősítette meg, akik szerint az MKP radikalizálódik. Csáky Pál érdeklődésünkre ezt a kifogást újságírói kacsának minősítette.

Losonci érkezés
Losonci érkezés
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.