Gyurcsány Moszvában aláírta a Déli Áramlat szerződését

Magyarország csatlakozott a Déli Áramlathoz, miután a Kremlben csütörtökön Gyurcsány Ferenc megkötötte a gázvezeték magyar szakaszának létrehozásáról szóló megállapodást Vlagyimir Putyinnal. A magyar kormányfő a tárgyaláson elmondta: Budapest továbbra is "két vasat tart a tűzben" és nem tett le arról, hogy az orosz földgáz tranzitjára szolgáló vezeték mellett részt vegyen a tervek szerint Oroszországon kívüli gázforrásokra építő Nabucco-vezeték megvalósításában.

Az orosz elnök szerint az évi 10 milliárd köbméteres kapacitású Déli Áramlatba kapcsolódva Magyarország fontos láncszeme lesz az európai energetikai hálózatnak, növelve ezzel a kontinens földgázellátásának biztonságát.

A megállapodás értelmében a létrehozandó, 50-50 százalékban orosz és magyar állami tulajdonban lévő vállalat a magyar szakasz mellett egymilliárd köbméteres tározót is épít Magyarországon.

- Egyszerű elvet fogalmaztunk meg négy éve: kevesebb politika és több gazdaság - emelte ki a magyar-orosz viszony legfőbb jellemzőjét Gyurcsány Ferenc, aki szerint a pragmatikus hozzáállás tette lehetővé, hogy az áruforgalom mára elérte a 9 milliárd dollárt. (Igaz - az energiahordozók magas ára révén - ennek kétharmada import Oroszországból.)

- Illetlenül nagy mértékben növelte a magyar fél az oroszországi kivitelét az elmúlt nyolc évben - jegyezte meg ugyanakkor Putyin, hozzátéve hogy 2000 óta nyolcszorosára nőtt a most hárommilliárd dolláros összeg, amelynek fele gépekre és berendezésekre esik.

- Így a diverzifikáció a magyaroknak jobban sikerült - mondta az elnök, utalva arra, hogy az orosz kivitel döntően még mindig csak az energiahordozókra épül. (A vasárnap esedékes elnökválasztások után, saját választottja, a biztos befutónak tekinthető Dmitrij Medvegyev győzelme esetén pályafutását kormányfőként folytató Putyin korábban az orosz gazdaság több lábra állítását fogalmazta meg legfontosabb célként.)

A tárgyalás -  amelyet a hét elején első külföldi útján Szerbiába és Magyarországra utazó Medvegyev első kormányfő-helyettes és a Gazprom igazgatótanácsának elnöke készített elő - a tervezettnél hosszabbra nyúlt. Ugyanakkor nem vett rajta részt az orosz gázipari óriás elnöke, Alekszej Miller.

- Magyarország megértette, hogy az együttműködésnek nincs alternatívája - mondta az aláírás után Gyurcsány. - Ez nem csak egy új szakasz kezdetét, hanem egy korábbi végét is jelentette. - A miniszerelnök szerint a magyar közvélemény megnyugvással vette tudomásul a néhai Borisz Jelcin, és utódja, Putyin szavait a két ország közötti fél évszázad történéseiről és 1956-ról. A hatvan év után, az orosz fél által két éve átadott sárospataki könyvtár hazatérése vpedig égleg "pontot tett a lelki békétlenség" végére.

A Déli Áramlat kapcsán Gyurcsány elmondta, két vezeték jobb, mint egy, majd megjegyezve, hogy Magyarország az EU-tagja is, kijelentette: három vezeték pedig még jobb, mint kettő, amivel ismét a hivatalosan az EU által preferált Nabucco-vezeték fontosságára utalt.

- Lehet akár öt vezetéket is építeni - jegyezte meg válaszában az orosz elnök. A kérdés csak az, honnan és mennyi földgázt képesek hozzá biztosítani a terv kidolgozói.  Oroszország nem versenyez senkivel, egyszerűen megvalósítható és valós forrásokkal rendelkező tervet kínál. A Nabuccóról ironikusan megjegyezte - Ha valaki csak túrni akarja a földet, hogy vasat pakoljon bele, mi nem ellenezzük.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.