Az MSZP szerepet kap a Smer megfigyelésében

Komoly garanciákat kaptunk arra, hogy az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) megfelelő ellenőrzés alatt tartja a Smer (Irány) szlovák kormánypártot az elkövetkező másfél évben – közölte csütörtökön Simon Gábor, az MSZP választmányának elnöke, illetve Tabajdi Csaba európai parlamenti delegációvezető, miután megbeszélést folytattak a pártcsalád vezetőségével, Poul Nyrup Rasmussen ESZP-elnökkel és Martin Schulz frakcióvezetővel. Az egyeztetés keretét az MSZP választmánya vezetőségének, illetve területi elnökeinek háromnapos brüsszeli útja adta. - Tudomásul vettük az ESZP két héttel ezelőtti döntését (a Smer ESZP-taggá válása folyamatának helyreállításáról - A tud. megj.), mi viszont elvi, a szociáldemokrata értékrenddel egybevágó álláspontot képviseltünk azon a vezetőségi ülésén. Most azt kértük, hogy a közép-kelet-európai történelmi tapasztalatokra, érzékenységekre tekintettel a pártcsalád folyamatosan kövesse figyelemmel a Smer tevékenységét - mondta Simon.

- Ez nem magyar-szlovák, és nem magyar-ESZP ügy, hanem európai ügy, ami nem árnyékolhatja be pártunk kapcsololatait az európai szocialistákkal. Ezúttal nem is mi, hanem tárgyalóparnereink vetették fel a kérdést – nyilatkozta a brüsszeli magyar sajtónak Tabajdi. Elmondta: három ponton kértek és kaptak garanciákat. Az egyik a felvidéki magyar egyetemi oktatás biztosítása. – A Sellye Egyetem jár - fogalmazott Tabajdi. A másik a gyűlöletbeszéd kérdése, ami, mint mondta, „sokszor nagyobb jelentőségű, mint az, hogy elmozdítanak egy múzeumigazgatót.” Az MSZP politikusai ebben annak figyelemmel kísérését szorgalmazták, hogy elhatárolódik-e Robert Fico pártvezető-kormányfő a szélsőséges megnyilvánulásoktól. A harmadik pont arra vonatkozik: független, nemzetközi megfigyelők, az Európa Tanács szakértői alakítsanak ki véleményt a szlovákiai helyzetről. – Az egyik vád, hogy a felvidéki magyarok nem tudnak szlovákul. Nézzék meg, hogy mi a helyzet, konzultáljanak a szlovákiai szlovák civil szervezetekkel is – mondta Tabajdi.

Brüsszelben alakul meg az a háromoldalú munkacsoport, amely a Smert megfigyeli – ennek munkájában az európai pártcsalád, illetve az MSZP képviselője mellett a vezető szlovák kormánypárt is részt vesz.

Brüsszel

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.