Fideszes fantomszavazás?

Nemcsak az SZDSZ elnökválasztó országos gyűlésén történt fantomszavazás, hanem a Fidesz 2006. májusi kongreszszusán is - állítja egy, a Hírszerző internetes portálon ismertetett névtelen levél.

A "néhány fideszes" aláírással jegyzett névtelen levél tartalmát a Hírszerző szerdán hozta nyilvánosságra, ám olvasóink előtt a levélben leírt történet nem ismeretlen - arról már 2006 májusában írtunk. Emlékeztetőül: a 2006-os országgyűlési választás után azért hívták össze a Fidesz kongresszusát, hogy a párt tagsága az elbukott voksolás után megerősítse az elnökséget. A kongresszusra delegált 1751 küldöttből csak 1023 ment el, közülük 896-an, vagyis a jelenlévők 87 százaléka bizalmat szavazott Orbánnak. A kongresszuson részt vett Hoppál Péter, a pécsi református gimnázium főigazgatója, noha nem volt tagja a Fidesznek. Hoppál egy Keszthelyi nevű mohácsi küldött nevében vett részt és szavazott. Néhány küldött észrevette ezt, és megpróbálta távozásra bírni Hoppált, de a többiek - köztük Páva Zsolt, a Fidesz pécsi polgármesterjelöltje - meggátolták ezt. Hoppál szabálytalan részvételéről akkor Körömi Attila, a Fidesz volt képviselője tájékoztatta lapunkat. Azt mondta, hogy 2004-ben épp azért lépett ki a pártból, mert elege lett az efféle ügyekből.

Körömi szavait akkor az érintett fideszesek nem cáfolták: Hoppál nem nyilatkozott, Páva meg pitiáner ügynek nyilvánította a történteket. A hamis voks miatt a Fideszben senki nem kezdeményezett tisztázó vizsgálatot. Körömi nyílt levelet küldött a Dunamelléki Református Egyházkerület tisztségviselőihez, vizsgálják ki, Hoppál magatartása összefér-e egyházi szerepvállalásával. A politikus úgy vélte, Hoppál "hazugsága" már csak azért is elfogadhatatlan, mert felelős beosztásban foglalkozik a fiatalok nevelésével.

A névtelen levélírók most ezzel akarták bizonyítani, hogy nemcsak az SZDSZ elnökválasztó kongresszusának tisztaságát befolyásolta fantomszavazás, hanem a Fidesz hasonló rendezvényét is. Egyes feltételezések szerint azok írhatták e levelet, akiket zavar, hogy Hoppál, aki 2006 novemberében belépett a Fideszbe, túl gyorsan halad a ranglétrán. Hoppál pécsi képviselő, tagja a Fidesz helyi elnökségének, és ő az 1-es számú választókerület elnöke. Emellett sokan lehetséges pécsi polgármesterjelöltként tekintenek rá. Próbáltunk nyilatkozatot kérni az ügyben Hoppál Pétertől és Páva Zsolttól, de tegnap nem tudtuk őket elérni.

Küldöttzsöllye a Budapest Kongresszusi Központban
Küldöttzsöllye a Budapest Kongresszusi Központban
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.