A friss tőke sem lesz elég - véli a szakértő

Nem oldja meg az egészségügy finanszírozási gondjait az egészségpénztárakba áramló 100-120 milliárd forint. Előbb-utóbb adó, járulék formájában, vagy másként, de az állampolgároknak is többet kell fizetniük - állítja dr. Bacskai Miklós, a Healthware Tanácsadó Kft. vezetője.

A biztosítói modellváltással nem vagyunk túl az egészségügy átalakításán, a java még hátravan. A finanszírozási rendszer átalakításával, a magántőke bevonásával csak némi időt nyert az állam, de a feladatot nem oldotta meg. A választott modell nem jelent megoldást az állandósult finanszírozási problémákra. Egy mindinkább csökkenő létszámú járulékfizetői rétegnek kellene állnia az öregedő társadalom egyre növekvő egészségügyi költségeit. Már most is tudható, hogy csak a jelenlegi rendszer fenntartásához a remélt 80-120 milliárdos bevétel három-négyszeresére volna szükség - mondta lapunknak az elemző. Ugyanakkor a létrejövő pénztáraknak viszonylag alultervezett bevétellel és tágan értelmezhető kötelező szolgáltatási csomaggal kell számolniuk. Az ellentmondás hosszabb távon vagy a díjbevétel növelésével, vagy a szolgáltatási csomag szűkítésével oldható fel.

A kormány arra számít, hogy a pénztárak odafigyeléssel, hatékony gazdálkodással előteremtik a szükséges öszszeget, erre azonban nincs garancia. Így bizonyos terhek biztosan nőni fognak.

A befektetők a finanszírozási feszültségek enyhítése érdekében először az államot próbálják majd rávenni arra, vagy emelje a fejkvótát, vagy szűkítse a szolgáltatási csomagot. Várhatóan egyszerűbb lesz a szolgáltatási csomag szűkítése, hiszen a csomagot évente a költségvetési törvény részeként újraszabhatja az Országgyűlés. Így például a gyakran végzett, ám nem túl költséges beavatkozások kerülhetnek át a csak kiegészítő biztosítási díjakért elérhető csomagba. Hoszszabb távon ahhoz, hogy a lakosság ezt meg tudja vásárolni, az előtakarékosság ösztönzésére lenne szükség. A KSH adatai szerint a lakossági megtakarítások nettó értéke azonban az elmúlt időszakban folyamatosan csökkent - állítja a kutató.

Az egészségbiztosítási alap konszolidációját tavaly is a lakosság fizette meg. Azaz a betegterhek már 2007-ben is jelentősen nőttek, hiszen a vizitdíj és a gyógyszertámogatások csökkentése mintegy 30-40 milliárdos pluszterhet rótt a páciensekre. Pluszforrások nélkül a lakosság terhei később sem mérséklődhetnek, hiszen ezen a területen a költségek növekedése megállíthatatlan. Mindig lesz egy újabb, hatékonyabb - és általában drágább - ellátás, gyógyszer, és a szolgáltatások iránti igények szinte korlátlanok.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.