On-line nyomozás szigorú korlátokkal

Rendkívül szigorú korlátok között, de utat nyitott az on-line nyomozás előtt a német szövetségi alkotmánybíróság. A karlsruhei testület szerdai döntése értelmében a nyomozók csak – emberélet(ek)et vagy az államot fenyegető konkrét (terror)veszélyek esetén – fürkészhetnek magánszemélyek számítógépeiben.

A merevlemezek és más virtuális adattárolók nemzetbiztonsági-rendőrségi átfésüléséhez azonban minden esetben bírói engedély szükséges, a nyomozás során beszerzett intim adatok esetében kötelező azok elkülönített tárolása vagy azonnali megsemmisítése.

A nagy érdeklődéssel várt ítélet messze túlmutat az on-line nyomozáson, amelynek meghonosítását - a terrorizmussal szembeni hatékonyabb fellépés érdekében – Wolfgang Schäuble (CDU) szövetségi belügyminiszter is határozottan sürgeti. A német alkotmánybírák szerint a rendkívül gyors technológiai fejlődés szükségessé teszi a magánszféra védelmének újbóli definiálását. A 106 oldalt kitevő határozat különösen durva jogsértésnek minősíti a számítógépek kikémlelését, ugyanakkor azt is leszögezik, hogy az információs-technológia rendszerek védelme nem határtalan. Emberélet(ek)et fenyegető veszélyek megelőzésére és elhárítására megengedett, hogy a hatóságok behatoljanak magánszemélyek komputereibe. A nyomozók álnéven bejelentkezhetnek netes fórumokba, de nem törhetnek fel jelszavakkal védett drótposta-fiókokat – derült ki Hans-Jürgen Papier, a német alkotmánybíróság elnökének állásfoglalásából.

A döntést az on-line razziák hívei és ellenfelei egyaránt győzelemként interpretálták. Schäuble belügyminiszter szerint Karlsruhe alkotmányosnak tartja a jövőben csak néhány esetben alkalmazandó nyomozati módszert. Az ellenzéki zöldek és polgári jogvédők szerint Schäuble csattanós pofont kapott. Az alkotmánybíróság ugyanis mostani ítéletével a személyiségi jogokat sértőnek nyilvánította, s egyben meg is semmisítette az Észak-Rajna-Vesztfáliában érvényes törvényt, amely a tartományi nemzetbiztonsági hatóságoknak lehetővé tette, hogy figyeljék a célszemélyek e-mail forgalmát és netes fórum-beírásait.

Schäuble, valamint Kurt Beck, az SPD elnöke szerint a berlini nagykoalíció gyorsan át fogja dolgozni a Szövetségi Bűnügyi Hivatal jogállását szabályozó törvényt, az új változat az on-line nyomozások esetében figyelembe veszi az alkotmánybíróság döntését.

(Berlini tudósítónktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.