Vízum: Brüsszelnek nem tetszik a cseh-amerikai egyezség

Akár az EU luxembourgi bíróságához is fordulhat az Európai Bizottság a cseh-amerikai egyetértési memorandummal kapcsolatban, és brüsszeli illetékesek már korábban kifogásolták annak tartalmát.

Johannes Laitenberger, a vezető bizottsági szóvivő ennek dacára szerdán igen óvatosan fogalmazott: jogi szakértőik tanulmányozzák az egyezményben foglaltakat, Brüsszel pedig „fenntartja magának a jogot, hogy megtegye a megfelelő lépéseket.” Ezeket azonban nem részletezte.

Az óvatosság oka: brüsszeli hírek szerint a megállapodás szövegét az aláírás előtt érdemben módosították. Itteni értesülések szerint nem szerepel már benne az a passzus, amelynek értelmében az Egyesült Államok elvárhatja, hogy Csehország nemcsak az USA-ba, hanem pusztán az USA területe fölött - például Kanadába - repülő utasokra vonatkozóan is kiadjon adatokat.

Franco Frattini, az illetékes EU-biztos korábban élesen kifogásolta, hogy Washington a közösségi, azaz uniós hatáskörbe tartozó kérdésekről kétoldalú alapon egyeztessen egyes tagállamokkal. Ide tartoznak a vízumügyek és az utasadatok is. Brüsszel tavaly új, az átrepülő utasokra nem vonatkozó megállapodást kötött az USA-val a légiutasok kiadásra kerülő adatairól (pl. hitelkártya száma, személyi azonosítók, stb.), miután az előzőt – európai parlamenti képviselők keresetére – az uniós bíróság hatálytalanította. Azt az EU sem vitatja, hogy a légimarsallokról a tagállamok szabadon dönthetnek, ez nem uniós hatáskör. Brüsszel viszont egyelőre igen óvatosan viszonyul az ausztrál mintára Amerikában is bevezetésre kerülő elektronikus utazási jóváhagyáshoz (ETA) – ezzel még az európai gép felszállása előtt kiszűrnék a nem kívánatos vendégeket -, s nem szeretné, ha egyes tagországok ebben túlságosan is előre sietnének.

Az EU bizottsága általában sem csak az uniós jog sérelmét, hanem a közös tárgyalási pozíció meggyengülését látja abban, ha egyes tagállamok a vízummentesség reményében túlságosan készségesek az amerikaiakkal szemben. A kérdés csütörtökön, az uniós igazságügyminiszterek brüsszeli ülésén is felvetődik, a huszonhetek, illetve az USA képviselői pedig március 12-én, a soros uniós elnökséget adó Szlovéniában egyeztetnek.

Brüsszel

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.