A "Gazprom budapesti győzelméről" ír az orosz sajtó

A Gazprom újabb győzelmet aratott Európa irányába: az utolsó pillanatig  hiányzó láncszem, Magyarország csatlakozásával véglegessé vált a  Déli Áramlat gázvezetékben részt vevő államok sora, és így már nem  félelmetes a Gazprom számára a Nabucco vezeték konkurenciája, írta  szerdán a Nyezaviszimaja Gazeta című orosz lap.


Idézte Dmitrij Medvegyev első miniszterelnök-helyettest, a Gazprom elnökét, aki budapesti látogatásáról újságíróknak hétfőn  elmondta: a Déli Áramlat és a Nabucco már nem konkurensek, egyik sem  gyakorol semmiféle negatív hatást a másikra, és ezzel a lap szerint  Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója is egyetértett. Medvegyev  úgy vélte: a Gazprom feladata, hogy a lehető legnagyobb mértékben  diverzifikálja európai szállítási lehetőségeit.

A Nyezaviszimaja Gazeta ugyanakkor rámutat: a Nabucco  kezdeményezője és fő anyagi támogatója az Egyesült Államok, amely  nem is titkolja, hogy a fő cél Oroszország elkerülése, és Európa  Moszkvától való függésének enyhítése lenne. Ám míg a Déli Áramlatnak  biztosítva van a gáz, nem tudni, honnan lesz gáz a Nabuccóban. Ezért  vannak problémák a beruházókkal, és ezért halogatják a vezeték  építésének megkezdését. A halasztással a Nabucco elvesztette az  elsőként való üzembe lépés előnyét, írta az orosz lap.

A lap szerint a Nabucco pártolói igyekeznek megőrizni arcukat,  és Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök is jelezte Medvegyev  látogatása idején, hogy Magyarország továbbra is támogatja a  Nabucco-tervet. "Ami érthető, hiszen a Gazprommal aláírandó  megállapodás nyomán már nem kell gázhiánytól tartani, mert az egyik  vezeték már biztosan megépül, és ha mégis kettő lesz, az csak növeli  Magyarország tranzitállamként betöltött szerepét, nem szólva arról,  hogy megduplázza a tranzitbevételt" - írta a lap.

Utalva az amerikai megnyilatkozásokra - amelyek szerint a  Nabuccón olcsóbb lesz a szállítás mint a Déli Áramlaton, és ezért  mindenképpen megépül -, az orosz lap szakértőket idézett, akik úgy  látják, hogy a Nabucco-terv a Déli Áramlatról született  megállapodások nyomán inkább halott, mint élő, és ezért ilyen  békülékeny a Gazprom. De az is gond, hogy nem tudni, honnan lesz  hozzá gáz: Türkmenisztánnal nincs megállapodás, ha iráni gáz folyna  benne, az erősítené Teheránt, ami aligha illik bele az európai  vezetők terveibe.

Végül a Nyezaviszimaja Gazeta rámutatott: Alekszej Miller hétfőn  felkeltette az érdeklődést utalásával, hogy Magyarország nem a  végpontja a Déli Áramlatnak, és hamarosan megtudja majd a  közvélemény, hogy milyen tárgyalások folynak még a tervezet  fejlesztése érdekében. Erről a lapnak szakértők azt mondták: a  legvalószínűbb folytatás Ausztria, annál is inkább, mivel erről  kezdettől fogva szó volt, mielőtt a Nabucco terve megkeverte a kártyákat.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.