A Mol-közgyűlésen is protestál majd az OMV

Újabb kártyát húzott elő a Mol-pakliból az OMV, amely izgalmassá fogja tenni a magyar olajcég közelgő közgyűlését. Az osztrák társaság közzétette ugyan a tavalyi eredményeit is, de ennek kapcsán továbbra is szinte csak a Mollal kapcsolatos, nem szűnő felvásárlási vágyáról beszélt.


Az osztrák OMV újabb - de már eddig is ismert - kártyát vett elő a Mol felvásárlásáért folytatott küzdelemben. Az osztrák olajtársaság tegnap éves jelentésének közzétételével egy időben bejelentette: a Mol áprilisi rendes közgyűlésén 20 százalékos tulajdonosként szeretné felvetni, vajon a nemzetközi elveknek megfelelően irányítják-e a magyar olajcéget. A Mol vezetési elveit már korábban is bírálta az osztrák cég, nem függetlenül attól, hogy a magyar társaság igen sok tulajdonosi javaslatukat söpörte már le az asztalról. Ez egyébként a Mol-vezetők részéről érthető, hiszen az OMV tavaly június óta nyíltan fel kívánja vásárolni a Molt, amelynek első emberei ezzel nem értenek egyet. Arra a kérdésünkre azonban, hogy akkor most elégedetlen-e a Mol vezetőivel, illetve hogy továbbra is el tudja-e képzelni őket egy majdani egyesült vállalat élén, Wolfgang Ruttenstorfer, az OMV vezérigazgatója kitérő választ adott. Úgy fogalmazott lapunknak: nem elégedetlenek, de aggódnak. Az OMV többek között azt is fontosnak tartja, hogy az ilyen kérdésekben a Mol-vezetéssel "barátinak" minősíthető részvényesek ne szavazhassanak.

Elemzők szerint az OMV - csakúgy, mint eddig - most sem számíthat sok sikerre. Azt Ruttenstorfer is elismerte, kezdeményezésükkel elsősorban a figyelmet szeretnék ráirányítani a problémára. A Mol belföldi kommunikációs igazgatója, Somlyai Dóra a felvetésekre az MTI-nek úgy reagált: a Mol továbbra sem támogatja az OMV felvásárlási szándékát, de az tulajdonosként bármilyen napirendi pontot felvetethet.

 

Az OMV vezérigazgatója újfent cáfolta azokat a találgatásokat, miszerint a Gazprommal bármilyen szinten is egyeztetett volna a Mol-felvásárlási akcióról. Hozzáfűzte: az orosz gázcég most éppen Magyarországon kötött jelentős szerződést. Felvetésünkre, hogy nemrég viszont az OMV baumgarteni központi gázkereskedő cégének felét adta el a Gazpromnak, leszögezte: az nem a gázelosztó komplexum, hanem egy kereskedelmi iroda, amely abban érdekelt, hogy több forrásból érkezzen Baumgartenbe a Nyugat-Európába szánt gáz. Lehetségesnek tartotta, hogy az uniós Nabucco gázvezeték és a gazpromos Déli áramlat Baumgartennél kapcsolódjék össze.
Ennek tükrében a Mol áprilisi közgyűlése az eddigi - meglehetősen nyugodt - részvényesi találkozóknál mindenképpen izgalmasabbnak ígérkezik. Ez az első ilyen esemény azóta, hogy az OMV "gázt adott" felvásárlási akciójának, melynek révén 10-ről 20 százalékra növelte részesedését. Ruttenstorfer szerint egyébként ennek további növelése egyelőre nem időszerű. Az OMV-nek számos más kifogása is volt a Mol alapszabályával kapcsolatban: például az, hogy mindenki csak legfeljebb 10 százak erejéig szavazhat. A közgyűlésen azért nem ezt állítják a középpontba, mert szerinte erről az Európai Unió illetékesei csak ezt követően döntenek.

 

Wolfgang Ruttenstorfer elárulta: mostanában nem sűrűn egyeztetnek a Mol vezetőivel, illetve a velük teljesen egyetértő hazai politikusokkal. Ennek ugyanis szerinte nem most van itt az ideje. A vitás kérdéseket most Brüsszel vizsgálja, az ott született döntéseket pedig mint uniós tagállam bizonyára minden fél betartja majd.

Úgy vélte, nem kell változtatniuk azon a tavalyi álláspontjukon, miszerint a két cég végső egyesülésére akár 2-3 évet is várni kell.

Az OMV támadási taktikája

  • részvényfelvásárlás (egyelőre 20 százalék);
  • levelek a Mol vezetőinek, tulajdonosainak, a magyar kormánynak;
  • részvényenként 32 ezer forintos, "feltételes" felvásárlási ajánlat;
  • kormánytámogatás;
  • az Európai Unió belső piaci vizsgálata a Mol-részvényvásárlás szabadsága kapcsán (elvileg nem OMV-kezdeményezésre);
  • magyarországi bírósági kereset a Mol alapszabálya ellen;
  • az unió versenyhatóságától elvi állásfoglalás kérése egy lehetséges fúzióról;
  • erős médiajelenlét, a téma napirenden tartása;
  • "közös gondolkodásra" hívó reklám;
  • erős osztrák és uniós lobbi.
  • részvényfelvásárlás (a "barátiakkal" együtt már több mint 40 százalék);
  • kormánytámogatás;
  • jogszabályi védelem (lex Mol, elvileg nem Mol-kezdeményezésre);
  • a pénzügyi felügyelet Molnak kedvező döntései;
  • a reklámtestület Molnak kedvező döntései;
  • a téma "altatása";
  • erős hazai lobbi.

 

  Mol OMV
Árbevétel (2006) 2891 4927
Árbevétel (2007) 2593 5205
Adózott eredmény (2006) 330 359
Adózott eredmény (2007) 254 410
A Mol és az OMV eredménye (milliárd forint)
Forrás: Mol, OMV

 

Az OMV-nek tavaly nőtt az árbevétele és a nyeresége is. 2007-ben a mintegy ötezer milliárd forintos forgalomhoz körülbelül 410 milliárd forintos adózott eredmény társult. A Molnak éves szinten kis mértékben csökkent az eredménye és az árbevétele is: ott 2600 milliárdból 254 milliárd maradt a kaszszában. Az OMV által folyamatosan napirenden tartott egyesülési vitában tehát mindkét félnek igaza van: a Mol ugyanis alacsonyabb árbevételből még mindig viszonylag magasabb nyereséget tud kihozni, vagyis hatékonyabb. Igaz, ez a mutató csökkent. (A tavalyi év utolsó szakaszában mindkét társaságnak jelentősen megugrott a profitja.) Ruttenstorfer Mol-részvényesként a csökkenő árbevétel- és eredményadatokat a gázüzletág 2006-os eladásának hatásával magyarázta. Hozzáfűzte, az OMV kitermelési üzletága erősebb a Molénál, ami szintén hozzájárult a profitnövekedésükhöz. A vezérigazgató szerint az észak-olasz mantovai finomító megvásárlásának tükrében nem feltétlenül eredményes az az új Mol-stratégia, hogy kelet-közép- európai felvásárlási célpontok helyett Nyugat-Európában is terjeszkedni kíván. (Az más kérdés, hogy ez az OMV célterülete is.) A Mol-részvények után járó osztalék megduplázódását azonban Wolfgang Ruttenstorfer teljes mértékben üdvözli.

 

Ruttenstorfer egy magyar raliautóban.  Járatják a motort
Ruttenstorfer egy magyar raliautóban. Járatják a motort
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.