Lapvélemények: a Gazprom megtalálta az utolsó hiányzó láncszemet Budapesten

Magyarország volt az utolsó hiányzó láncszem a Déli Áramlat vezetékhez, de Dmitrij Medvegyvev és Gyurcsány Ferenc budapesti megbeszélése nyomán a közeli napokban aláírják a kormányközi egyezményt, bár Magyarország továbbra is támogatja a konkurens Nabucco-vezeték tervét - írta a Kommerszant című orosz gazdasági szaklap kedden.

A Rosszijszkaja Gazeta című hivatalos lap szerint a Gazprom vezetői Belgrádban, ahol Budapestet megelőzően jártak, még nem tápláltak nagy illúziókat a budapesti tárgyalásokat illetően. Minden annyira bonyolultnak tűnt, hogy szó sem esett a Déli Áramlatra vonatkozó dokumentumok esetleges aláírásáról. Ám Dmitrij Medvegyevnek és az orosz küldöttségnek sikerült rábírnia Gyurcsány Ferencet arra, hogy csütörtökön Moszkvába utazzon, és a Kremlben, Vlagyimir Putyin elnök jelenlétében aláírja a Déli Áramlat egyik ágának Magyarországon való lefektetéséhez szükséges megállapodást - írta a lap, hozzátéve, hogy a magyar kormányfő nem adta fel a Nabucco-tervhez fűződő reményeket sem.      

A Kommerszant a témáról szóló második cikkében emlékeztetett arra, hogy Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója és Veres János pénzügyminiszter, a magyar-orosz kormányközi bizottság magyar társelnöke nemrég Moszkvában tárgyalt. A Gazprom közleménye hangsúlyozza, hogy az orosz monopólium továbbra is pontosan és teljes egészében teljesíti a gázszállításra vonatkozó szerződéseit, a magyar szükséglet 65 százalékát fedezi.

A Kommerszant forrásai szerint a megbeszélésen szintén a Déli Áramlat Magyarországon való áthaladásáról volt szó, amint Veres Jánosnak az illetékes minisztériumban folytatott tárgyalásán is. A lap úgy értesült, hogy a kormányközi megállapodásban évi 10 milliárd köbméter kapacitású gázvezeték-szakaszról, valamint gáztározók építéséről van szó, s ezzel a dokumentummal a Bulgáriában elágazó Déli Áramlat északi ágának a vonala véglegessé válik. Ugyanakkor Magyarország igyekszik változatossá tenni gázbeszerzési forrásait, és tett is már lépéseket a Nabucco vezeték ügyében - írta az orosz kap, majd szakértőket idézve hozzátette: a gázszállítási projektek a politika szférájából lassan átkerülnek a gazdaság területére.

A lap szerint az utóbbi időben a Gazpromnak a Nabuccóval kapcsolatos álláspontja sokkal engedékenyebbé vált, s a szóvivő szerint a monopólium kész megvizsgálni a Nabuccóban való részvétel kérdését, bár egyelőre nem lát gazdasági célszerűséget az elképzelésben, mivel a Nabuccónak nincs nyersanyagbázisa - írta a Kommerszant.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.