Kampányt indít az ENSZ a nők elleni erőszak visszaszorítására

Kampányt indított az Egyesült Nemzetek Szervezete hétfőn (New York-i idő szerint), hogy visszaszorítsa a nők és lányok elleni erőszakot, amely adatai szerint a világ női népességének legalább egyharmadát sújtja.

"Valószínűleg a nők legalább egyharmada válik élete során bántalmazás, szexuális erőszak vagy más visszaélés áldozatává - hangsúlyozta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a világszervezet nők helyzetével foglalkozó bizottságának ülésén. - A születendő gyermekek nemek szerinti megválogatásának gyakorlata miatt számtalan esetben már a létezéshez való joguktól is megfosztják őket."

A tilalom ellenére Indiában még mindig elterjedt a csecsemőgyilkosság és a lány magzatok elvetetése, mivel hagyományosan a kenyérkeresőnek tekintett fiúkat előnyben részesítik a lányokkal szemben, s a családoknak hatalmas hozományt kell fizetniük lányaik kiházasításáért.

Az ENSZ főtitkára felemlítette, hogy a XXI. század háborúiban fegyverként vetik be a nemi erőszakot és a szexuális erőszak más formáit, s gyermekeket rabolnak el, akiket aztán hadra fognak vagy szexuális rabszolgaként használnak.

Ban Ki Mun felszólította a világ nőszervezeteit, a férfiakat, a magáncégeket és a világszervezet tagállamait, hogy segítsenek sikerre vinni a nők elleni erőszak visszaszorítását célzó kampányt, amelynek 2015-ös céldátuma egybeesik a szegénység megfelezésére kitűzött, úgynevezett Millenniumi Fejlesztési Célok céldátumával.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.