A "világhírű" angol konyhában tanulnak főzni a pekingi olimpia szakácsai
A szigetországba összesen mintegy ezer főzőkanál-forgatót várnak, akik majd otthoni ízekkel lepik meg a világ másik feléből a 2008-as pekingi olimpiára érkező atlétákat és turistákat. A nyugati konyha ízeibe és fortélyaiba Jonathan Emson délkelet-angliai iskolájában tartott kurzusa vezeti majd be azt a 400 kínai szakácsot is, akik a nagyszabású világkonyhai továbbképző programban részt vesznek.
Az Emson-tanfolyamon csupán öt nap alatt kell elsajátítaniuk az igazi angol reggelik, ebédek, vacsorák és desszertek különféle variációit, így aztán a szemléltető oktatás mellett a kínai vendégek szaporán jegyzetelnek, és pörgetik a videófelvevőket.
"Szerintem rendkívül fontos, hogy Kína eredeti nyugati étkeket ajánljon a külföldieknek. Ők erre vágynak, nekünk meg ez a kötelességünk" - magyarázta a vendégszakácsok szóvivője. A tananyag már csak azért sem egyszerű, mert a "nebulók" többsége még a fogásokhoz használt alapanyagokkal sem találkozott soha munkája során.
De a képzés során is gyakran elcsodálkoztak: "Amit önök hulladéknak hívnak, abból mi egy újabb ízletes ételt készítünk" - ámult el egyikük, amikor meglátta, hogyan nyesi le a zsíros cubákot a főtt sonkáról oktatója. A tanulmányútra küldött szakácsok minden csoportja másfajta ételekkel ismerkedik meg, s hazatérve egymásnak is átadják majd a megszerzett tudást, ilyképpen terjesztve a nyugati konyha ízeit.
A kínai séfek rendkívül udvariasak, figyelmesek, és nagy lelkesedéssel tanulnak. A két étkezési kultúra között azonban nem hajlandók összehasonlításokat tenni: ehhez túl udvariasak - mondták róluk brit kollégáik.
(MTI)