Első körben kihagyják a Molt

Egy 100 százalékban állami tulajdonú társaság lesz a Déli áramlat magyar szakaszát üzemeltető orosz-magyar vegyes vállalat magyar tagja - jelentette be tegnap Dmitrij Medvegyev orosz első miniszterelnök-helyettessel, a Gazprom elnökével folytatott tárgyalásait követően Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, aki a társaságot nem nevezte meg.

Dmitrij Medvegyev ellenben hozzáfűzte, az orosz államot a konzorciumban a Gazprom képviseli. (A gáztársaság többségben az orosz állam tulajdonában áll.) Ez a változat eddig sosem merült fel: mind ez idáig egyértelműnek számított, hogy a magyar felet a Mol képviseli majd. Olyanynyira, hogy a terv vizsgálatára a Mol és a Gazprom 2006-ban közös vállalatot is létrehozott. Ugyanakkor - mint tegnap lapunknak az ügyhöz közel álló források kifejtették - a mostani változat is magától értetődő: az orosz és a magyar kormány egyaránt egy saját befolyása alatt álló társaságot jelölt ki az együttműködésre. Ugyanakkor a történet egészen máshogy is alakulhatott volna, ha a Gazprom és a Mol máig meg tudott volna egyezni a részletekben. A két társaság között ugyanakkor a legutolsó pillanatig viták dúltak. Ezt a - nem nyilatkozó - Molnál akár azzal is indokolhatták, hogy magáncég lévén minden üzletnek ki kell elégítenie a megtérülési várakozásokat, amit egyelőre nem tudtak elérni. A kiszivárgott hírek szerint az orosz fél például váltig többségi részesedést kért magának a közös cégből (ez végül is nem teljesült, de a partner sem a Mol lett), de külön vezeték megépítését is szerette volna elérni az országon keresztüli szállításokra. Beszédes volt a miniszterelnöknek az a kijelentése is, miszerint a vezetékhez Magyarországon egymilliárd köbméteres gáztározót szeretnének kapcsolni. Eddig ugyanis tízszer többről, 10 milliárdos tárolókapacitásról volt szó, amit a Mol ajánlott volna fel a fejlesztés számára. Mivel ezek a kérdések egyelőre homályosak, minden valószínűség szerint elmondható, hogy a Mol a maga részéről a látszat ellenére mégsem lett a tervből "kigolyózva". A jövőben ugyanis ez a felerészben magyar állami tulajdonú üzemeltető akár gázvezetékeket, akár tározókat is bérelhet majd a Moltól. Ebben pedig már könnyebben érvényesülhetnek a Mol megtérülési követelményei. Gyurcsány Ferenc előadásában a terv várható költsége 10-14 milliárd dollár, ami egy újabb 50 százalékos drágulás a korábban elhangzott becslésekhez képest: lehet, hogy a friss becslés már ezeket a várható többletköltségeket is tartalmazza. Úgy tudjuk egyébként, a magyar kormánytól a Gazprom kért jövőbeni jogszabályváltozások elleni biztosítékokat is, amit a magyar fél ilyen formában nem adott meg.

Lapunknak kormányzati források részben megerősítették a Magyar Nemzet információját, miszerint ha április elsején nem is, április 15-én 13,5 százalékkal emelkedhet a gáz ára. Amint arról lapunk szombati számában beszámoltunk a szabályok előírta időpontban, április elsején elmarad a gázáremelés, holott szakmai alapon indokolt lenne egy 13 százalékos drágítás. Cikkünkben jeleztük: a későbbiekben lényegében bármikor bekövetkezhet ez a lépés. Forrásaink tegnap kiemelték, hogy az április 15-i gázáremelés egyelőre csupán egy terv, amit a kormánynak meg kell tárgyalnia; ugyanakkor a kabinet "nem zárkózik el" egy ilyen lépés elől. Ábrahám Gergely, az ármeghatározásért felelős Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) szóvivője tegnap csupán az április 1-i emelés elmaradását erősítette meg, illetve azt, hogy az árelőkészítésért felelős Magyar Energia Hivatal 13 százalékot javasolt. Azt egyik forrásunk sem cáfolta, hogy a 15 napos csúszás kapcsolatban áll a március 9-i népszavazással illetve a március 15-i ünnepségekkel. A gázárat ugyanis egy hónappal annak hatálybaléptetése előtt kell kihirdetni, amelynek időpontja április elseje esetén két politikailag érzékeny esemény, a népszavazás és március 15-e utánra esne. Más ok a 15 napos csúszásra eddig nem merült fel. Szakértők szerint a 13,5 százalékos áremelés arányban áll a nemzetközi folyamatokkal, a Gazprom szállította gáz árának emelkedésével. (M. I.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.