Munkateszt lesz a segély feltétele

A kormány azt tervezi, hogy aktív korúak számára csak akkor lehessen rendszeres szociális segélyt megállapítani, ha megelőzően munkateszten vesznek részt. Közmunkavégzésre köteleznek, amelynek alapján kiszűrhető, hogy ki az, aki akar, de nem tud, és ki az, aki nem szeretne, de képes dolgozni.

 

 

 

A Magyar Tudományos Akadémián mutatja be ma Gyurcsány Ferenc kormányfő, Lamperth Mónika szociális és munkaügyi, valamint Veres János pénzügyminiszter a tulajdon-tudás-munka hármasára épített polgári program foglalkoztatást ösztönző, állásteremtő elemeit.

Lamperth Mónika lapunk kérdésére elmondta: napjainkban hivatalosan az aktív korú népesség 57,3 százaléka foglalkoztatott, ez az arány rendkívül alacsony. 3,9 millió foglalkoztatottra 2,6 millió egyébként munkavállalói korban lévő inaktív jut. A kormány meghatározó fontosságú feladatának tekinti, hogy számukat - a munkaerőpiacra való visszavezetéssel - csökkentse. Ez - tette hozzá a szakminiszter - azért is indokolt, mert e 3,9 millió munkával, illetve jövedelemmel rendelkező emberből csak 3,4 millió fizet nyugdíj- és egészségbiztosítási hozzájárulást, vagyis az alacsony foglalkoztatási szint és a feketemunka magas aránya az ellátórendszer egészét fenyegeti.

Más forrásokból úgy értesültünk, hogy a program alapvetően szigorító, illetve támogató és ösztönző intézkedésekre bontható.

További bejelentések is várhatók holnap. Lapunk információi szerint a kormányfő elmondja, hogy harminckettőről húsz százalékra csökkentik a maximum tíz főt foglalkoztató vállalkozások alkalmazottai után befizetendő járulékteher mértékét. A hátrányos helyzetű térségekben ennél nagyobb kedvezményre lehet majd számítani.

A főbb ösztönző intézkedések:

 

1. Több munkahely teremtése a közfoglalkoztatásban.

2. A bérekhez kötődő járulék- és adóterhek csökkentése. Bevezetik az egy-egy térségre extra kedvezményeket biztosító Start-régió kártyát.

3. Támogatják a helyi gazdaságfejlesztési elképzeléseket.

4. A leghátrányosabb helyzetű kistérségekben élőket külön is támogatják.

5. Egységes munkaügyi, foglalkoztatási és szociális adatbázist hoznak létre.

6. A szociális transzfereket személyre lebontott folyószámlán kezelik.

A szigorítások a következők:

1. Kötelező munkateszt: aktív korúaknak csak akkor lehet rendszeres szociális segélyt megállapítani, ha közmunkán vesznek részt. Így szűrik ki, hogy ki akar, és ki képes dolgozni. (E pont körül várhatóan nagy vihar lesz: vagy nincs elég közmunka, vagy annak terheit a településnek kell állnia.)

2. Kizárják a szociális foglalkoztatási rendszerből az illegálisan, bejelentés nélkül dolgozókat.

3. A foglalkoztatási szolgálat gyakrabban keresi föl a nyilvántartott álláskeresőket.

4. Szigorítják a szabályozást az igazolásokkal való visszaélések megakadályozása érdekében.

Közmunkások
Közmunkások
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.