"Megrontással" vádolják Alföldi Róbertet a Nyugalom miatt

Nyugalom című játékfilmje egyik jelenete miatt "megrontás" gyanújával ügyészségi feljelentést tett Alföldi Róbert rendező ellen egy ismeretlen civil szervezet. A Szövetség a Tisztességért Bizottság beadványa azokra a jobboldali és bulvárlapokban megjelent vádakra hivatkozik, amelyek szerint fajtalanságot, illetve vérfertőzésre utaló közösségellenes cselekményt mutat be a film.

A történet szerint a felnőtt fiatalember főhős (Makranczi Zalán) kényszeres közelségben él idős, egyedülálló édesanyjával, az egykor ünnepelt színésznővel (Udvaros Dorottya), nem tud tőle elszakadni. A film bevillant néhány gyerekkori jelenetet, például a 8-10 éves fiú megmasszírozza, megmossa anyja lábát. Egy ilyen egészen rövid snittben a gyerek keze a combon nyúlik fölfelé a bugyihoz, de itt vágás következik.

Az utóbbi snittet a nézők többsége úgy értelmezi, mint a rendező utalását, hogy korán kialakult valamiféle rendellenes viszony a fiú-anya kapcsolatban. A Magyar Nemzet, a Magyar Hírlap és több bulvárújság, világhálós portál a közelmúltban fölháborodottan utasította vissza a jelenetet, volt, ahol pedofilnak nevezték Alföldit. A Magyar Hírlap egyik megállapítása szerint a rendező vezette Nemzetiben a pedofiloknak lesz "bérelt helyük". E hecckampányt követi a mostani följelentés, amelynek kiegészítését kérte a kerületi ügyészség a rendőrségtől - tudtuk meg Borbély Zoltán ügyésztől, a Legfőbb Ügyészség szóvivőjétől. Tizenöt napon belül kell dönteni a nyomozás elrendeléséről vagy a feljelentés elutasításáról.

Alföldi Róbert nem kívánt reagálni a feljelentésre lapunknak. Bodzsár István, a film producere viszont elmondta, semmilyen elítélendő vonást nem találtak a jelenetben, és az ellen - a forgatókönyv ismeretében - nem emeltek kifogást a kilencéves szereplő szülei sem. A producer tájékoztatása szerint az édesanya jelen volt a forgatáson. (V. Gy.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.